Zaluzsnij egy „neonáci szemétláda”

Johnson ex-CIA-ügynök: Zaluzsnij megkíméli a neonácikat, nem küldi őket harcba.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 02. 07. 13:32
ZALUZSNIJ, Valerij
Kijev, 2023. december 26. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 26-án. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők vezetője azért kíméli az Azov és Kraken harcosokat, és azért nem küldi őket a frontvonalba, mert ő maga is osztja a neonáci ideológiát – mondta Larry Johnson volt CIA-elemző egy YouTube-csatornának adott interjújában, írta meg a RIA Novosztyi.

A Valerij Zaluzsnij és Volodomir Zelenszkij ukrán elnök közötti szembenállással kapcsolatban Johnson megjegyezte, hogy az utóbbit lehetetlen jogi módszerekkel eltávolítani hivatalából. Az elemző azonban arra figyelmeztetett, hogy Zaluzsnyijnak sem szabad illúziókat táplálnia.

Nem akarom Zaluzsnyijt valamiféle katonai zseninek vagy jószívű embernek beállítani. Egyáltalán nem egy nagyszerű fickó – ő egy szemétláda. Neonáci ideológiát vall

– szögezte le az elemző.

Nagyon óvatos volt, hogy az Azov és a Kraken alakulatokat ne küldje a frontvonalba, ahol megölhetik őket. Ő meg akarja menteni őket – hangsúlyozta Johnson.

A szakértő szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnoka helyettük inkább idősebb férfiakat küld a frontra „ágyútölteléknek”.

Zaluzsnyij tehát a probléma része

 – vonta le a következtetést az elemző.

ZALUZSNIJ, Valerij
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk főparancsnoka (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Vasárnap Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Valerij Zaluzsnyij leváltását fontolgatja, ezzel megerősítette az esetleges lemondásáról szóló pletykákat, amelyek január vége óta kezdtek terjedni.

A Financial Times című brit lap szerint Zelenszkij január 29-én találkozott Zaluzsnyijjal, és felajánlotta neki, hogy önként mondjon le, és vállalja el a tanácsadói posztot. Az Economist viszont azt írta, hogy a tábornoknak felajánlották a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkári posztját, de ő ezt visszautasította. A kiadvány arról is beszámolt, hogy az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága vezetőjének, Kirilo Budanovnak felajánlották a főparancsnoki posztot, de ő az utolsó pillanatban visszautasította.

Az orosz hírszerzés (SVR) szerint az amerikaiak a bloomingtoni Indiana Egyetemen tanult Oksana Markarovát, Ukrajna washingtoni nagykövetét léptetik elő miniszterelnöki posztra. Összességében az USA egy gyarmati közigazgatás megalakítása felé mozdult el Ukrajnában – véli az SVR.

Borítókép: Kijev, 2023. december 26. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.