Zelenszkij szerint Oroszország kihasználja a segélyek késését

Oroszország kihasználja az Ukrajnának szánt segélyek késését, miközben „rendkívül súlyos” helyzet alakult ki azokban a térségekben, ahol az orosz csapatok erőiket összpontosítják – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután látogatást tett a frontvonal északkeleti, kupjanszki szektorában.

Forrás: MTI2024. 02. 20. 6:00
ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2023. december 1. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül súlyos helyzet alakult ki a frontvonal több pontján, pontosan ott, ahol az orosz csapatok maximálisan összpontosítják tartalékaikat

− mondta.

Kihasználják az Ukrajnának szánt segélyekben beállt késedelmet, és ez egy nagyon kényes dolog

− hangsúlyozta az ukrán vezető a többi között tüzérségi lőszerek, frontvonalbeli légvédelmi eszközök és nagy hatótávolságú fegyverek hiányát említve.

Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus végül jóvá fogja hagyni azt segélycsomagot, amely egyebek között hatvanmilliárd dollárt tartalmaz Ukrajna katonai támogatására.

Kanada védelmi minisztere, Bill Blair hétfőn közölte, hogy az észak-amerikai ország több mint nyolcszáz darab SkyRanger R70 típusú drónt adományoz Ukrajnának több mint 95 millió kanadai dollár (25 milliárd forint) értékben. Blair hozzátette, hogy az adományt abból a félmilliárd kanadai dolláros katonai támogatásból fedezik, amelyet Justin Trudeau miniszterelnök tavaly jelentett be kijevi látogatása során.

2022 februárja óta Kanada több mint 9,7 milliárd kanadai dollár segélyt utalt ki Ukrajnának, amiből 2,4 milliárd kanadai dollár katonai támogatás az ottawai védelmi tárca összesítése szerint.

Kanada legutóbb a NATO február 14-i brüsszeli találkozóján jelentett be több mint hatvanmillió kanadai dolláros támogatást a kijevi vezetésnek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.