A volt ukrán főparancsnok már politikusként térhet vissza a londoni kiküldetésből

Valerij Zaluzsnyij volt főparancsnokot nevezte ki Ukrajna londoni nagykövetévé Dmitro Kuleba külügyminiszter. A biztonságpolitikai szakértő szerint a belső hatalmi játszmák miatt, nyugati titkosszolgálati nyomásra fogadhatta el a londoni diplomáciai pozíciót a volt főparancsnok, akiben már a potenciális politikust látja a Nyugat.

2024. 03. 08. 11:02
null
Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhnyi takes part in a ceremony marking Ukraine's Independence Day, in Kyiv on August 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEI CHUZAVKOV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leváltása óta is rendkívül népszerű Valerij Zaluzsnyijt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ország londoni nagykövetévé nevezte ki. Mint azt lapunk is megírta, Zaluzsnyijnak állítólag már a múlt hónapban felajánlották a pozíciót, de nem fogadta el azonnal

Horváth József
Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Veszélyes idők című könyvének bemutatóján. Fotó: Polyák Attila

Amikor ezt első ízben kiszivárogtatták, akkor Zaluzsnyij még cáfolta a hírt. Utódja a hadsereg élén Olekszandr Szirszkij lett, aki a tavaly év végi ukrán hadi kudarcokat az előző vezetés hibáiként kommunikálta. Röviden szinte hazaárulással vádolta meg Zaluzsnyijt és a köré csoportosult, szintén leváltott tábornokokat, mondta el lapunk kérdésére Horváth József, az Alapjogért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Kemény hatalmi harc állhat annak hátterében, hogy Zaluzsnyij végül mégis igent mondott a korábbi felkérésre, és mégis diplomáciai pályára áll

– tette hozzá a szakértő.

Ebben a brit titkosszolgálati és katonai kapcsolatai is közrejátszhattak, hiszen tudható, hogy nyugati akadémiákon is tanult. Ezen körök győzhették meg arról, hogy jobb, ha most elhagyja Ukrajnát, és nem vele azonosítják majd azokat a belpolitikai és katonai eseményeket, amik Ukrajna előtt állnak. Az ugyanis látható, hogy nehéz év vár Ukrajnára több szempontból is

 – mutatott rá a szakértő.

Az alapvető kérdés az, hogy a nyugati és jórészt amerikai támogatók hogyan ítélik meg, hogy a novemberi amerikai elnökválasztásig kitart-e az ukrán hadsereg az orosz nyomással szemben, illetve várhatók-e még újabb korrupciós botrányok Zelenszkij környezetében.

Zelenszkij további politikai sorsa ezeken a tényezőkön fog múlni – hangsúlyozta Horváth József.

Ha a fronton nehezebbé válik a helyzet, és erre reális az esély, akkor lecserélhetik Zelenszkijt, hiszen az ő személye az orosz fél számára már nem tárgyalóképes. Olyan új vezető kell, akit Putyin és az orosz politikai felsővezetés is elfogadhatónak tart.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők volt főparancsnoka nyerné az elnökválasztást, ha azt 2024-ben tartanák Ukrajnában, derült ki a SOCIS ukrán társadalom- és marketingkutató központ felméréséből, írta a Pravda.com. A felmérés szerint Zaluzsnyij az első fordulóban 41,4 százalékot szerezne azok körében, akik elmennének szavazni és választanának, Volodimir Zelenszkij 23,7 százalékot, Petro Porosenko volt ukrán elnök 6,4 százalékot, a Verhovna Rada volt elnöke, Dmytro Razumkov parlamenti képviselő 5,6 százalékot kapna. A második fordulóban Zaluzsnyij legyőzné Zelenszkijt 67,5 százalékkal 32,5 százalékkal szemben.

Zaluzsnij londoni kiküldetése kapcsán Horváth József is arra hívta fel a figyelmet,  hogy az országban rendkívül népszerű volt főparancsnokban egy potenciális politikai lehetőséget láthatnak a nyugati támogatók. Nem véletlenül mérték a népszerűségét, és a legutóbbi mérések adatai alapján is sokkal elfogadottabb, mint a jelenlegi elnök.

Azt gondolom, hogy ha Zaluzsnyij kimegy Nagy-Britanniába, akkor ott a nyugati hatalmak intenzív kezelés alá veszik mindenféle szempontok alapján, és hamarosan egy más Zaluzsnyijt fogunk látni, aki már politikusként térhet vissza a londoni kiküldetésből

– mondta a szakértő.

 

Borítókép: Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka 2023. augusztus 24-én Kijevben, az Ukrajna függetlenségének napja alkalmából rendezett ünnepségen vesz részt az ukrajnai orosz invázió közepette (Fotó: AFP/Szergej Csuzavkov)
 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.