Ellepik a bevándorlók az olasz szigetet + videó

A kedvező időjárás, a szélcsend, valamint a nyugodt tengeri viszonyok ösztönzik az indulásra készülő afrikai bevándorlókat.

2024. 03. 25. 13:21
Az Olasz Vöröskereszt tagjai 2023. szeptember 18-án palack vizet és élelmiszert osztanak ki a migránsoknak az olaszországi Lampedusa szigetén. (Fotó: Zakaria ABDELKAFI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödik a migrációs nyomás Olaszországban. Sajtóinformációk szerint 24 óra leforgása alatt közel ezren érkeztek Lamapedusa szigetére. A Giorgia Meloni vezette kormány továbbra is a kontinens külső határainak védelmét szorgalmazza, és nem tartja megoldásnak a bevándorlók tagországok közötti elosztását.

Migránsok az olaszországi Lampedusa szigetén 2023. szeptember 26-án. (Fotó: Tiziana FABI / AFP)
Migránsok az olaszországi Lampedusa szigetén 2023. szeptember 26-án (Fotó: Tiziana Fabi/AFP)

 Jelentős migrációs hullám érte a hétvégén Olaszországot. Szombaton húsz, illegális bevándorlókat szállító hajó kötött ki Lampedusán, amelyek 945 illegális bevándorlót tettek partra. A dél-olaszországi sziget befogadóközpontjában újra 1335-an voltak a hétvégén. A kedvező időjárás, a szélcsend, valamint a nyugodt tengeri viszonyok ösztönzik az indulásra készülő afrikai bevándorlókat. 

Sajtóbeszámoló szerint tengeri szerencsétlenség történt Lampedusa partjainál. Egy migránsokat szállító halászhajó felborult, a fedélzetén utazó 51 személyből ötvenet sikerült kimenteniük az olasz parti őrség munkatársainak. Egy 15 éves fiúnak nyoma veszett. A hajótörést szenvedők között tizenegy nő és két gyermek is volt. 

Egy másik baleset is bekövetkezett Lampedusa közelében. 44 személyt sikerült biztonságba helyeznie a mentési műveletet végző parti őrség munkatársainak. Egy asszony karjai közül azonban kicsúszott 15 hónapos kisgyermeke, akit a hullámok azonnal elnyeltek.

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg erősödik a migráció a szigeten. Elismerte ugyanakkor, hogy a tavalyi évhez képest jelentős csökkenést tapasztaltak, a kormánynak azonban nem szabad felkészületlenül hagynia a szigetet. 

Hajókat kell biztosítania, melyek az érkezők gyors elszállításáról gondoskodnak, különben újra a tavalyihoz hasonló tarthatatlan állapotok alakulhatnak ki a befogadóközpontban.

A polgármester segítséget kért a kormánytól a part közelében elsüllyedt vagy magára hagyott hajók elszállításában is. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a felére csökkent az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma a tavalyi évhez képest. Míg tavaly húszezren érkeztek az év első három hónapjában, addig idén tízezren. 

A jelenlegi adatokra hivatkozva a Giorgia Meloni vezette kabinet hangsúlyozza, hogy a jobbközép kormány migrációs politikája meghozta a várt eredményeket, a kiindulási és tranzitországokkal folytatott együttműködés sikeres lehet. Jelenleg Tunéziával és Egyiptommal született megállapodás az illegális bevándorlókat szállító hajók megállításáról.

A kormány célja azonban, hogy hasonló megállapodásokat kössön más észak-afrikai országgal is. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozón az emberkereskedők elleni globális fellépést szorgalmazta. A kabinet továbbra is azt vallja, hogy a bevándorlók tagországok közötti elosztása nem jelent megoldást a migrációs krízisre. A kontinens külső határainak védelmét kell megvalósítani az európai országok összefogásával.

Borítókép: Az Olasz Vöröskereszt tagjai 2023. szeptember 18-án palack vizet és élelmiszert osztanak ki a migránsoknak az olaszországi Lampedusa szigetén. (Fotó: Zakaria Abdelkafi/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.