Erről beszélt Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségnek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Atomexpo-2024 fórum után a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott exkluzív interjúban vázolta fel Magyarország álláspontját az ukrán válság rendezésével kapcsolatban és kommentálta a Paks-2 atomerőmű építésének elhalasztásáról szóló híreszteléseket is.

Forrás: TASZSZ2024. 03. 27. 14:28
ATOMEXPO-2024 Forum in Russia's Sochi
At the international ATOMEXPO-2024 in Sochi, Russia, on March 25, 2024. (Photo: Ercin Erturk/Anadolu via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország és Oroszország rendkívül hatékony együttműködést folytat az energiaszektorban, írta a TASZSZ.

Akár tetszik, akár nem, el kell ismernünk, hogy az orosz szállítások nélkül Magyarországnak nem lenne stabil energiaellátása. Az orosz energiahordozók nélkül nem tudnánk kellőképpen fedezni az ország gáz-, olaj- és nukleáris üzemanyag-szükségletét. Emellett rendkívül elégedettek vagyunk az Oroszországi Föderációval folytatott energetikai együttműködés megbízhatóságával és hatékonyságával

– tette hozzá.

ATOMEXPO-2024 Forum in Russia's Sochi
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Nemzetközi Atomexpo-2024 Fórumon az oroszországi Szocsiban (Fotó: Anadolu via AFP/Ercin Erturk)

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy ennek fényében nincs ok arra, hogy ne folytassuk az együttműködés kiterjesztésére irányuló további munkát. A miniszter elmondta, hogy tartalmas megbeszélést folytatott a Roszatom vezetésével, ahol áttekintették a legnagyobb és jelenleg talán legfontosabb magyarországi beruházási projekt, a Paks-2 atomerőmű építési projektjét. Ez teszi lehetővé, hogy az ország villamosenergia-fogyasztásának 70 százalékát nukleáris energiával termeljük meg, tette hozzá.

A miniszter rámutatott arra, hogy az erőmű alkatrészeinek gyártása már régóta folyamatban van. A munkálatok az építkezésen folytatódnak: a létesítmény készültségi foka jelenleg körülbelül 12 százalékos. 

Összességében tehát teljes mértékben elégedettek vagyunk az orosz féllel folytatott együttműködéssel, és arra törekszünk, hogy tovább építsük azt.

– hangsúlyozta.

A béke pártján

Szijjártó Péter egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a magyar kormány álláspontja a közelben lévő háború kapcsán nagyon világos.

Úgy gondoljuk, hogy Oroszországot nem lehet legyőzni ebben a háborúban. Ugyanakkor mivel a nyugati fegyverszállítások folytatódnak, Oroszország sem győzhet nagyot. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen tárgyalásokat kell folytatni. Ezért, amikor arról van szó, hogy egyes NATO-tagországok nevében csapatok lépnek be Ukrajnába, az valóban veszélyes

– emelte ki Szijjártó Péter, aki szerint Svédország NATO-csatlakozása növelni fogja a feszültséget, de reményét fejezte ki, hogy az európai parlamenti választások és néhány közelgő nemzeti választás megerősíti a békepárti politikusok pozícióját. Ahogy fogalmazott:

Reméljük, hogy az európai parlamenti választásokon a jobboldal sikert arat, a jobboldali pártok megerősítik pozíciójukat, és így több helyük lesz az Európai Parlamentben. Akkor sokkal nagyobb esély lesz arra, hogy az európai politikában pragmatikusabb, józanabb megközelítést alkalmazzanak, és ez növelni fogja a békés hangulat erősödésének esélyét.

Széthúzó Európa

Az orosz vagyon lefoglalása ügyében egyet nem értését fejezte ki a miniszter. A jogalap nélküli bírósági döntés nehéz dilemmákhoz vezet, ennek kapcsán pedig elmondta:

Azok, akik ellenzik a vagyonelkobzást, abból az aggodalomból indulnak ki, hogy ez hogyan befolyásolja az európai gazdaság hitelességét vagy milyen hatással lesz Európára mint befektetési célpontra. Azt hiszem, ez okozza az aggodalmakat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök esetleges oroszországi látogatásáról szólva ennek diplomáciai szükségességét hangsúlyozta, még akkor is, ha nincs mindenben egyetértés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozik magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel az EBESZ 30. miniszteri találkozójának margóján az Észak-macedóniai Köztársaságban, Szkopjéban (Fotó: Orosz külügyminisztérium/AFP Handout)

Nyilvánvaló és magától értetődő számunkra, hogy kapcsolatot kell tartanunk az orosz vezetéssel. Én magam is kapcsolatban állok kollégáimmal – Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Alekszandr Novak energetikai miniszterelnök-helyettessel és Denisz Manturov miniszterelnök-helyettessel, az ipari és kereskedelmi minisztérium vezetőjével. Tehát amikor magas szintű kapcsolatokra van szükség, mi abszolút nyitottak vagyunk

– erősítette meg Szijjártó Péter. 

Az interjúban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az orosz turisták részére a vízumok kiadásának módszertanán Magyarország nem változtatott. – Ebben a tekintetben nem alkalmazunk semmilyen diszkriminációt az orosz állampolgárokkal szemben. Magyarország csodálatos hely. Nagy hagyománya van az orosz vendégek fogadásának az egészségügy, turisztikai attrakciók, sport területén, valamint különféle konferenciákon. Nem szól ellene semmi, így természetesen szívesen látják az oroszokat, mondta Szijjártó Péter.

Borítókép: A nemzetközi Atomexpo-2024 Fórumon Szocsiban (Fotó: Anadolu via AFP/Ercin Erturk)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.