Évtizedes csúcson van a terrorveszély + videó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, harminc országban és régióban zajlik ma fegyveres konfliktus.

Forrás: MTI2024. 03. 18. 11:25
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. március 18-án. Forrás: Facebook/Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kész a továbbiakban is hozzájárulni a nemzetközi humanitárius erőfeszítésekhez, hazánk tavaly már nagyjából 70 millió eurót fordított segítségnyújtásra világszerte – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Humanitárius Fórum megnyitóján hangsúlyozta, hogy sajnos nem túlzás arról beszélni, hogy az emberiség globális humanitárius katasztrófával néz szembe jelenleg, amelynek fő oka az, hogy most a legsúlyosabb a biztonsági helyzet az utóbbi évtizedekben.

Kiemelte, hogy harminc országban és régióban zajlik ma fegyveres konfliktus, ezek közül a legsúlyosabb Ukrajnában és a Gázai övezetben, emellett pedig a terrorveszély is évtizedes csúcson van.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország Ukrajna szomszédjában van, így közvetlenül szembesül két éve a háború tragikus következményeivel, több mint egymillió menekült érkezett ez idő alatt, és a maradni kívánók számára egyenlő hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, amit az is mutat, hogy 1600 óvodában és iskolában tanulnak már Ukrajnából érkezett gyerekek. Leszögezte: hazánk történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, és a kormány kész folytatni ezt a fajta segítségnyújtást, amíg csak szükséges.

Viszont mindannyian tudjuk, hogy erre a tragikus humanitárius helyzetre a valódi megoldást a háború vége jelentené, ezért tovább fogjuk fokozni erőfeszítéseinket a béke érdekében

– tette hozzá.

Szijjártó Péter felszólalásában érintette a közel-keleti konfliktust is, és rendkívül fontosnak minősítette a civilek megóvását. Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy támogatást kell biztosítani a súlyos terheket viselő Egyiptom számára is, ezért a magyar kormányzat kétszáz lélegeztetőgépet és egyéb egészségügyi felszereléseket küldött az országnak. A miniszter kitért a terrorfenyegetettségre is, rámutatva, hogy az az egyik első számú kiváltó oka a migrációnak. Globális felelősséget emlegetett ebben a kérdésben is, és leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek biztonságos körülményeket kell teremtenie mindenki számára a helyben maradáshoz. Magyarország ezért humanitárius és fejlesztési központot nyit Csádban, és kész katonákat is küldeni az afrikai országba a terrorizmus elleni küzdelem támogatása érdekében. „A humanitárius támogatásaink összege 70 millió euróra nőtt tavaly, és készek vagyunk a továbbiakban is hozzájárulni a nemzetközi erőfeszítésekhez” – összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter útban Brüsszelbe 2024. március 18-án (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.