Ez kell Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójához

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta: egyelőre nem adottak a feltételek a csúcstalálkozó megszervezéséhez.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 03. 04. 6:20
SZIJJÁRTÓ Péter
A BYD autóátadó ünnepsége Budapesten Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem érettek meg a feltételek Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának megszervezéséhez. Ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mahamat Saleh Annadif csádi külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egy ilyen találkozóhoz bizonyos előfeltételek szükségesek, ezek a feltételek jelenleg még korántsem állnak készen a találkozó megszervezéséhez

 – mondta Szijjártó az Antalyai Diplomáciai Fórumon, egy kérdésre válaszolva.

Orbán és Zelenszkij találkozójának akkor lesz értelme, ha az ukrán fél teljesíti Budapest összes követelését a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbséggel kapcsolatban – mondta a magyar tárcavezető még januárban – emlékeztetett a RIA.

Január végén Ungváron találkozott a magyar és az ukrán külügyminiszter. Akkor történtek biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítására Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség, amire hazánk készen áll – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ungváron.

Szijjártó kitért arra, hogy 2015 óta lépésről lépésre születtek olyan jogszabályok, amelyek a magyar kisebbség jogait csorbították. Tavaly az ukrán parlament elfogadott egy kisebbségi kerettörvényt, amely ezt a tendenciát megállította – tette hozzá.

De nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az, hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén

– jelentette ki Szijjártó Péter, írta meg a Magyar Nemzet.

Az orosz sajtó arról is beszámolt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyinak elmondta, hogy részt kíván venni a szentpétervári gazdasági fórumon.

Mindenképpen elmegyek Szocsiba, és meghívtak a SPIEF-re, azt hiszem, el fogok menni

– mondta Szijjártó az antalyai Diplomáciai Fórum alkalmával.

Szocsiról szólva a magyar külgazdasági és külügyminiszter a 2009 óta Oroszországban megrendezett Atomexpo fórumra utalt.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BYD autóátadó ünnepségén a Puskás Arénában 2024. február 23-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.