Ez volt az a találkozó, amelyre az egész világ figyelt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott floridai rezidenciáján Donald Trump volt amerikai elnökkel. A találkozó után érkeznek a sajtó- és politikai reakciók. Maga a hivatalban lévő elnök is reagált a hírre.

2024. 03. 09. 6:46
ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Palm Beach, 2024. március 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (b) és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk elõtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Európa vezetői újra felmelegítik kapcsolataikat Trump csapatával, keveseket fogad olyan közvetlen és baráti légkör, mint Orbánt – fogalmaz a Bloomberg a pénteki találkozó kapcsán. Orbán „ellentmondást nem tűrő, mert azt mondja: »így lesz«, és ennyi” – mondta Trump floridai rezidenciáján a vendégekkel teli teremben, emeli ki a tudósítás.

A „politikai kockázatvállalóként ismert magyar vezető” volt az első európai miniszterelnök, aki elnökválasztási kampánya során támogatta Trumpot. Hozzáteszik, korábban Orbán „felszólította” Trumpot a 2024-es visszatérésre, és „boszorkányüldözésként” utasította el a volt elnök elleni bírósági eljárásokat – értékeli a lap a két vezető kapcsolatát. Majd a magyar miniszterelnököt idézi az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miszerint Trump visszatérése „előfeltétele” az „erős és gyors békének az európai kontinensen”. 

A találkozó Trump dacos fellépése mindössze egy nappal azután, hogy Joe Biden elnök az unió helyzetéről szóló beszédében azzal vádolta várható novemberi ellenfelét és a republikánusokat, hogy hátat fordítanak a demokratikus eszméknek azzal, hogy blokkolják az Ukrajnának nyújtott további támogatást – teszi hozzá a lap utalva Biden csütörtöki évértékelőjére.

A Bloomberg tudósítása kitér arra is, hogy Biden pénteken egy philadelphiai politikai nagygyűlésen bírálta a találkozót, mondván, hogy Orbán „nem hiszi, hogy a demokrácia működik”.

 

Orbán „pontosan az a fajta erős vezető, akihez Trump vonzódik”

Trump a keményvonalas magyar vezetőt, Orbán Viktort látta vendégül Mar-a-Lagóban – fogalmaz az NBC News. Rendkívül szokatlan, hogy egy ország politikai vezetője úgy tesz látogatást az Egyesült Államokba, hogy találkozzon az elnök politikai ellenfelével anélkül, hogy a Fehér Ház legmagasabb tisztségviselőivel is találkozna – jelenti ki a lap.

A NBC News szerint Orbán „szkeptikus” a fegyverek Ukrajnába küldésével szemben, „hevesen” bevándorlóellenes és „ellenséges” a woke kultúrával és az LMBTQ-jogokkal szemben, és ezért nagyon népszerű sok Trump-párti republikánus szemében.

Orbán „pontosan az a fajta erős vezető, akihez Trump vonzódik” – mondta az NBC Newsnak Karen Donfried, aki a Biden-kormányban az európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes volt.

 

Trump „baráti” találkozót tartott Orbán Viktorral a Mar-a-Lagóban

Nagyjából egy órán át tartott a találkozó pénteken este Donald Trump és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között a volt elnök Mar-a-Lago-i üdülőhelyén – irta meg CNN. Trump közleményére hivatkozva a CNN azt is közli, azért találkozott Orbán Viktorral, hogy „a Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles körét megvitassák, beleértve az erős és biztonságos határok kiemelkedő fontosságát, hogy megvédjék mindkét nemzet szuverenitását”.

 

Szűkszavú lengyel tudósítás

A lengyel állami PAP hírügynökség washingtoni tudósítója is beszámolt Donald Trump és Orbán Viktor találkozójáról. „Nincs bölcsebb és jobb vezető Orbán Viktornál. Ő fantasztikus” – emeli ki tudósításában a lengyel hírügynökség is, ahogy bemutatta Trump a magyar miniszterelnököt floridai vendégeinek. A PAP jelentésében szintén megjegyzi, hogy a magyar kormányfő amerikai látogatásának napirendjén nem szerepel találkozó a jelenlegi adminisztráció képviselőivel. Idézte Joe Biden elnöknek a Trump–Orbán-találkozóról a pénteki philadelphiai kampányrendezvényen mondott szavait: „Tudják, kivel találkozik (Trump) ma Mar-a-Lagóban? Orbánnal Magyarországról, aki kerek perec kijelentette, nem hiszi, hogy a demokrácia működik”– mondta Biden. 

 

Érkeznek a reakciók Oroszországból is

Orbán Viktor közös fotót posztolt Trumppal, és arra kérte, hogy „tegye újra naggyá Amerikát” – emeli ki a Life.ru. A lap megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök a fotóhoz azt írta, „Béketeremtők”. A Life.ru kiemeli, hogy a miniszterelnök látogatásának részeként az ukrajnai konfliktus békés rendezésének módjairól tárgyalhatott az amerikai Republikánus Párt novemberi elnökválasztáson induló jelöltjével. „A magyar kormány nem titkolta, hogy várja Trump visszatérését a Fehér Házba és az ezzel kapcsolatos további előrelépést az ukrán konfliktus rendezésében” – zárja sorait a lap.

 

Baráti találkozó

A Dagens Nyheter svéd baloldali lap szombat kora reggeli hírében azt írta, hogy a találkozó baráti és laza volt, különösebb napirend nélkül. Kiemelték, hogy Orbán Viktor nyíltan támogatja Donald Trump jelöltségét az amerikai elnökválasztáson, mert a magyar kormányfő szerint Trump visszatérése a Fehér Házba előfeltétele a gyors európai békének. A lap korábban a témával foglalkozó cikkében arról írt, hogy a találkozó fő napirendi pontja, hogy hogyan lehet Ukrajnát tárgyalásra kényszeríteni Oroszországgal. Az írás bevezetőjében kitért a szerző arra, hogy a két politikus egymást nagy vezetőnek nevezi és hogy hosszú ideje politikai barátok. Megjegyzi, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök NATO-csatlakozás miatti washingtoni látogatásával egy időben találkozik a két vezető, akik a védelmi szövetség meggyengítésével vagy akár felszámolásával fenyegetnek. Emlékeztet, Magyarország nem segíti fegyverrel Ukrajnát és megakasztotta a kijevi uniós seélycsomagot, valamint hogy Orbán ellenzi az Oroszország elleni szankciókat.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (balra) és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.