Ezt gondolja az abortuszról a lengyel elnök

– Én olyan ember vagyok, aki védi az életet. Számomra az abortusz egy kis emberi lény életének megfosztása az anyaméhben. Ha valaki abortuszt követel, az szerintem a gyilkolás jogát követeli – jelentette ki egy interjúban Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök.

2024. 03. 17. 17:30
DUDA, Andrzej
Waynesboro, 2024. március 14. Andrzej Duda lengyel elnök a sajtó képviselõinek nyilatkozik az Alvin W. Vogtle atomerõmûben tett látogatása során a Georgia állambeli Waynesboróban 2024. március 13-án. Duda és Donald Tusk lengyel miniszterelnök március 12-én érkezett az Egyesült Államokba. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az abortusz egy kis emberi lény életének kioltása, és nincs helye kompromisszumnak a szigorú lengyel abortusztörvények tekintetében – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök. Lengyelországban az utóbbi hetekben óriási vita alakult ki abból, hogy a Donald Tusk vezette baloldali kormány lazítana a jelenlegi törvényen. A TVN liberális televíziós csatornának adott nemrégiben adott interjújában Duda elnök arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e azt a kompromisszumot, hogy a terhesség 12. hetéig engedélyezzék az abortuszt, kiemelte a jelenlegi törvény azon rendelkezését, amely szerint a terhesség megszakítható, ha a nő élete veszélyben van.

Az életpárti álláspontjáról ismert Duda úgy fogalmazott:

Én olyan ember vagyok, aki védi az életet. Számomra az abortusz egy kis emberi lény életének megfosztása az anyaméhben. Ha valaki abortuszt követel, az szerintem a gyilkolás jogát követeli.

Az abortusztörvények enyhítésére irányuló népszavazás lehetőségével kapcsolatban az elnök amellett érvelt, hogy élet és halál kérdésében ne tartsanak népszavazást, ami azt tükrözi, hogy határozottan ellenez minden ilyen nyilvános voksolást. A lengyelországi vita érinti az esemény utáni tabletták körül kialakult kérdéskört is, amelynek kapcsán Duda elnök nem ellenezte, hogy észszerű feltételek mellett, például vényköteles hozzáféréssel, rendelkezésre álljon.

Duda hangsúlyozta, hogy fontos a szülői beleegyezés az ilyen tablettára szoruló kiskorúak esetében. A lengyel elnök elárulta, várja, hogy az asztalára kerüljön a fogamzásgátló tablettára vonatkozó törvényjavaslat, és megígérte, hogy nem ír alá semmilyen olyan jogszabályt, amelyet károsnak tart a gyermekekre nézve.

Nem fogok engedélyezni olyan törvényt, amely egészségtelen, beteges és veszélyes szabályokat vezet be a gyermekek számára 

– szögezte le a lengyel köztársasági elnök. Mint mondta, elnökként az a feladata, hogy olyan megoldásokat találjon, amelyek megvédik az ország fontos értékeit. Aláhúzta, hogy a két legfontosabb érték a nők egészsége és élete, valamint a gyermekek egészsége és élete. 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök ellenzi az abortuszra vonatkozó törvények enyhítését (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.