F-35-ös és északi fény: megvan az év fotója a NATO-nál?

Gyönyörű felvételeket készítettek az északi hadgyakorlaton.

2024. 03. 06. 15:41
null
Fotó: LPhot Belinda Alker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korai versenyző a NATO év fotója versenyében – osztott meg egy látványos képsorozatot a NATO Facebook-oldalán. A leírásból az is kiderül, hogy éppen egy F35B típusú vadászgépet látunk a brit HMS Prince of Wales repülőgép-hordozó fedélzetén az északi fény alatt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hidegháború óta legnagyobb hadgyakorlatát tartja éppen a NATO, nem titkoltan az orosz fenyegetés miatt. A Steadfast Defender 24 (Rendíthetetlen védelmező) nevű művelet január végén kezdődött, és egészen május végéig tart majd, összesen kilencvenezer katonát, ötven hajót – köztük repülőgép-hordozókat és rombolókat –, nyolcvan repülőgépet, helikoptert és drónt, valamint 1100 harci járművet – köztük tankokat és gyalogsági harcjárműveket – megmozgatva Európa-szerte. A harci játékokban a katonai szervezet mind a 31 tagja részt vesz, kiegészülve Svédországgal, amelynek csatlakozása küszöbön áll. 

A HMS Prince of Wales indulása egyébként nem volt éppen zökkenőmentes. Eredetileg a brit haditengerészet egy másik repülőgép-hordozója, a HMS Queen Elizabeth-nek kellett volna csatlakoznia a harci játékokhoz, azonban az meghibásodott. 

Helyettesítőként jelölték ki a HMS Prince of Walest, azonban kiderült, hogy a hárommilliárd fontos anyahajóval is gondok akadtak...

Meglehetősen kínos helyzetet teremtett, hogy egyszerre a britek két repülőgép-hordozója mondott csődöt. Úgy tűnik, a hibát sikerült kijavítani, és a hajó időközben sikerrel csatlakozott a hadgyakorlathoz. 

Brit sajtóhírek szerint egyébként az is felmerült, hogy a védelmi költségvetés szűkössége miatt 2028-ig kivonják a hadrendből, vagy egy meg nem nevezett szövetséges országnak eladják az anyahajót.

Borítókép: F35-ös a HMS Prince of Wales fedélzetén (Forrás: Facebook/Nato, UK MOD / LPhot Belinda Alker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.