Foggal-körömmel ragaszkodik a német kormány a kábítószer legalizálásához

Április elsején a német szövetségi koalíciós kormány tervei szerint a cannabis nevű kábítószert korlátozott mértékben legalizálják a felnőttek számára. Személyes használatra legfeljebb 25 gramm cannabis birtoklása lesz megengedett. Három élő cannabis növény tartása legális lenne a saját otthonban, és legfeljebb 50 gramm cannabis személyes használatra. A törvény életbe lépését azonban még megakadályozhatják a kereszténydemokraták.

2024. 03. 17. 14:52
Legalization of Cannabis in Germany
Cannabis plants are growing indoors in Berlin, Germany, on February 25, 2024. The government is planning to legalize the use of cannabis and allow the home cultivation of a maximum of three plants per person. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban nemsokára legalizálhatják a cannabist, Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter azonban most amiatt aggódik, hogy elhalasztják az intézkedés bevezetését.

Minden, a szociáldemokraták és a zöldpártiak által együtt kormányzott tartománynak tudnia kell, hogy a törvény jövő pénteken meghal, ha összehívják az egyeztetőbizottságot. A kereszténydemokraták által vezetett tartományok mindent megtennének ezért

– írja a közösségi oldalán Lauterbach. 

Április elsején a koalíciós kormány tervei szerint a cannabis nevű kábítószert korlátozott mértékben legalizálják a felnőttek számára. Személyes használatra legfeljebb 25 gramm cannabis birtoklása lesz megengedett. Három élő cannabis növény tartása legális lenne a saját otthonban, és legfeljebb 50 gramm cannabis személyes használatra.

A törvényjavaslat március 22-én szerepel a szövetségi tartományok kamarájának (Bundesrat) napirendjén, de a Bundesrat a parlamenttel együtt az egyeztetőbizottsághoz fordulhat, és ezzel megakadályozhatja a törvény életbelépését.

A törvény hatálybalépésekor el kell engedni az olyan bűncselekményekért már kiszabott börtönbüntetéseket vagy pénzbírságokat, amelyek a jövőben már nem lesznek büntethetők a törvény értelmében, vagy törölni kell a szövetségi központi bűnügyi nyilvántartásba bejegyzett ítéleteket. 

Várhatóan több ezer összetett esetet kell majd egyenként felülvizsgálni – a szövetségi egészségügyi minisztérium országosan legfeljebb 7500-ra becsüli a számot, míg a szövetségi tartományok ennél jóval több esetszámot feltételeznek. Attól tartanak, hogy az igazságszolgáltatás túlterhelt lesz, ha ezt rövid időn belül a tényleges munkája mellett kell elvégeznie – írja a Der Spiegel német lap.

Borítókép: A németek otthon is termeszthetnének cannabist (Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.