Így ölelkeznek az űrhajósok a súlytalanság állapotában + videó

Megérkezett kedden az előző nap útra kelt négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy kutatásokat végezzen a világűrben, és leváltsa az előző legénységet.

Forrás: MTI2024. 03. 05. 13:00
null
Cape Canaveral, 2024. március 4. Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájval összekapcsolt Crew Dragon ûrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontban 2024. március 3-án. Az ûrhajóval Alekszandr Grebjonkin, a Roszkozmosz ûrhajósa, valamint Michael Barratt, Jeanette Epps és Matthew Dominick NASA-ûrhajósok a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) indultak. A négyfõs legénység a tervek szerint hat hónapot tölt a Föld körül keringõ modulon. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három amerikai asztronautából és egy orosz kozmonautából álló csapatot az ISS jelenlegi legénysége fogadta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által megosztott felvételek szerint.

Az új – Crew 8 – legénység 16 órás utazás után érkezett meg a Föld felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra. A NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós hat hónapot tölt az ISS-en, ahol különböző kutatásokat és orvosi kísérleteket is elvégeznek majd.

Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez a harmadik űrutazása az űrállomásra, amelynek fedélzetén jelenleg hétfős legénység – a Crew 7 – tartózkodik, ők várhatóan egy hét múlva térnek vissza a Földre.

 A Nemzetközi Űrállomás azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.

Borítókép: Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA videófelvételről készített képe Matthew Dominick (előtérben) és Michael Barratt NASA-űrhajósokról a Crew Dragon űrhajó fedélzetén 2024. március 3-án, kevéssel azután, hogy fellőtték a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból (Fotó: MTI/AP/NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.