Ijesztő mértékű a terrorveszély Nagy-Britanniában

Aggodalomra adnak okot a brit hírszerzési értesülések. A parlamenti képviselőknek nyújtott tájékoztatás szerint történelmi magasságba emelkedett a terrorveszély a szigetországban.

2024. 03. 03. 8:10
BRITAIN-BLAST-BUS BOMBING
Police look at a London bus that was destroyed by a bomb near Tavistock Square in London 07 July, 2005. Police said they believed at least two people had been killed in a series of six explosions blasts which rocked central London buses and stations on Thursday. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP) Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetben zajló háború hatására rohamosan nő a brit földön elkövetett terrortámadások veszélye – közölték az Egyesült Királyság parlamenti képviselőivel egy biztonsági tájékoztatón. A hírszerzés szerint a 2001. szeptember 11-i amerikai támadás óta nem állt ilyen magas szinten a terrorveszély mértéke.

Terrorveszély Nagy-Britanniában: Rishi Sunak brit miniszterelnök  elítélte az iszlamista szélsőségeseket a Downing Steet 10 előtt mondott beszédében
Terrorveszély Nagy-Britanniában: Rishi Sunak brit miniszterelnök  elítélte az iszlamista szélsőségeseket a Downing Street 10. előtt mondott beszédében (Fotó:MTI/EPA/Neil Hall)

A szélsőséges csoportok toborzásra használják fel Izraelnek a Gázai övezetben folytatott hadműveletét, és a titkosszolgálatok attól tartanak, hogy ez a muzulmánok jövő vasárnap kezdődő szent hónapja, a ramadán alatt erőszakban csúcsosodhat ki – írja az Independent brit napilap.

Olyan ez, mint amikor 2001-ben az ikertornyok leomlottak, akkor is nagyon megugrott a gyűlölet mértéke

– mondta egy képviselő a Daily Mail brit napilapnak.

Az összehangolt terrorista tevékenység vagy egy magányos, elszigetelt támadás „valós kockázata” egyaránt fennáll – figyelmeztette a képviselőket a hírszerzés.

Izrael inváziója a Gázai övezetben az október 7-i támadásra adott válaszul komoly feszültséget okozott Nagy-Britanniában, ahol jelentős számban élnek muszlimok. London utcáin rendszeresek az Izrael-ellenes tüntetések, amelyek nem egyszer erőszakba torkollnak.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a napokban tartott beszédében elítélte az iszlamista szélsőségeseket és a szélsőjobboldali csoportokat a szélsőségesség „mérgének” terjesztéséért. Egyúttal kiállt  a palesztinbarát tüntetések elleni fellépés mellett és támogatásáról biztosította a rendőrséget.

Szombaton a londoni rendőrség feloszlatott egy Izrael-ellenes tüntetést. A Barclays Bankhoz vonuló tüntetők közül néhányan dühüket fejezték ki Sunak beszéde miatt, amelyben tiltakozásukat a szélsőségességgel hozta összefüggésbe.

A britek számára nem ismeretlen a pusztító terrortámadás. 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő szállt fel londoni tömegközlekedési járművekre robbanóanyaggal tömött hátizsákkal. Az összehangolt támadásoknak 52 halálos áldozata és több száz sebesültje volt. 
Borítókép: Terrortámadás Londonban 2005. július 7-én (Fotó: AFP / Adrian Dennis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.