Ilyen pusztítást hagyott maga után a Nelson vihar Spanyolországban + videók

Havazást, áradásokat és orkánerejű szélviharokat okoz a Nelson vihar Spanyolországban – még mindig riasztás van érvényben.

2024. 03. 31. 17:42
Illusztráció: Tombol Franciaországban a Nelson-vihar 2024. március 28-án. Fotó: Loic Venance Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is riasztás van érvényben a Nelson vihar miatt 12 spanyol autonóm régióban. A rendkívüli időjárás miatt országszerte lefújták a húsvéti körmeneteket és egyéb rendezvényeket. A dél-spanyolországi Sevilla történelmében mindössze kétszer – 1933-ban és 2013-ban – fordult elő az, ami a mostani hétvégén: a rendkívüli időjárás miatt le kellett mondani az emberek százezrei által várt és óriási nemzetközi érdeklődés övezte Madrugá körmenetet, amit nagypéntekre virradóra rendeztek volna meg, de a Nelson végül nem engedte. A menetben részt vevők az utolsó pillanatig készenlétben álltak, hátha az időjárás mégiscsak kegyes lesz hozzájuk, de végül az utcák üresek maradtak, mélyen megrendítve a helyi vallási közösséget. 

Sevilla megyét ráadásul komoly áradások is sújtják. A San Nicolás del Puerto nevű településen olyan sok eső esett le egyszerre, hogy a helyi patak hirtelen kiáradt, és a víz olyan erővel hömpölygött végig az utcákon, hogy rengeteg berendezést és járművet sodort magával. Egy másik sevillai településen pedig az orkánerejű szél és eső miatt evakuálni kellett egy kempinget, ahol tíz család töltötte volna el a húsvéti hétvégét.

Ciudad Real városában is komoly áradás alakult ki, ott hét embert a saját házából kellett kimenteni, miután a víz elzárta őket a külvilágtól. Az észak-spanyolországi Kantábriában pedig a mentők a tengerből egy szörföst emeltek ki, akit egy több méter magas hullám ragadott el gyakorlás közben. 

Csütörtökön négy ember vesztette életét az északi Asztúria két településén, valamint a délkeleti Tarragonában ugyanebből okból, így a rendőrség hétvégére már több helyen lezárta a kikötőket és a parti sétányokat, mivel az emberek a figyelmeztetések ellenére sorra mentek ki lefotózni a látványos, ugyanakkor életveszélyes, az északi régiókban több helyen hat-nyolc méter magas hullámokat.  A déli Cádizban eközben egy nyolcszáz ember befogadására alkalmas cirkuszt tépett darabokra a hurrikánerejűvé vált szél.

A Madrid környéki régiókban – elsősorban Segoviában és Ávilában, továbbá Kasztília és Leónban, valamint a hegyvidéki területeken – pedig szakadt a hó egész pénteken és szombaton, megbénítva a forgalmat több útszakaszon. 

A Nelson vihar húsvéthétfőig Spanyolországban marad, további bonyodalmakat okozva. A meteorológusok ezért továbbra is fenntartják a riasztást az ország több mint felében. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Loic Venance)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.