Ferenc pápa: Ne engedjük, hogy a háború szelei megerősödjenek Európában + videó

Húsvétvasárnapi beszédében többek közt az orosz–ukrán háborúról is beszélt az egyházfő.

2024. 03. 31. 13:15
FERENC pápa
Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a római Szent Péter téren 2024. március 31-én. Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa mutatta be a húsvéti ünnepi szentmisét, majd urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra. A feltámadt Krisztus nyissa meg a béke útját – fohászkodott Ferenc pápa húsvét vasárnapján a háborútól sújtott népekért. A Szent Péter tér zsúfolásig megtelt a kereszténység legnagyobb ünnepére a Vatikánba érkezett hívőkkel és zarándokokkal. Ferenc pápa a téren emelt oltárnál mutatta be az ünnepi szentmisét és szólt az ünnepre összegyűlt több ezer hívőhöz.

Ma újra felcsendül a világban a kétezer éves jeruzsálemi jó hír

– kezdte ünnepi szentbeszédét Ferenc pápa.

„A keresztre feszített Názáreti Jézus feltámadt! Az egyház ma újra átéli azt a megdöbbenést, melyet hajnalban a hét első napján, a sírhoz igyekvő asszonyok megtapasztaltak. Krisztus sírját hatalmas sziklával zárták le. Ma is óriási sziklatömbök, túl nagy terhek nehezednek az emberiségre, melyek elfojtják reményeiket: a háború, a humanitárius krízisek, az emberjogok eltiprása, az emberkereskedelem, és még sok más teher. A Jézus tanítványaiként ismert asszonyokhoz hasonlóan mi is azt kérdezzük egymástól: ki hengeríti el ezeket a sziklákat? És íme a húsvéti felfedezés. A hatalmas sziklatömb már el volt hengerítve, Krisztus sírja nyitva és üres volt. Ez mindenek kezdete. Az üres sír új utakat nyit” – folytatta a pápa homiliáját.

„Közülünk senki sem képes erre, egyedül Isten nyitja meg előttünk: a halálon keresztül vezető élet útját, a béke útját háborúban a kiengesztelődés útját a gyűlölködéseben, a testvériség útját az ellenségeskedésben” – elmélkedett Ferenc pápa a feltámadás örömhírének aktualitásáról. Hozzátette: egyedül a feltámadt Krisztus, csak ő képes elhengeríteni az életutunkban álló sziklatömböket. Ferenc pápa húsvéti homíliájában megemlékezett a világban dúló konfliktusok áldozatairól, az Izrael és Palesztina között és az Ukrajnában dúló háborúkról. Azért fohászkodott, hogy a feltámadt Krisztus nyissa meg a béke útját a meggyötört népek lakta térségekben.

Felhívta a figyelmet a nemzetközi jog tiszteletben tartására, és az Ukrajna és Oroszország által ejtett foglyok cseréjét kérte.

Felhívást intézett, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek Gázába jutását, az október 7-én foglyul ejtett személyek szabadon engedését, valamint fegyverszünetet sürgetett az övezetben. – Ne engedjük, hogy az ellenségeskedés súlyos terheit továbbra is a kimerült civil lakosság és ártatlan gyermekek viseljék – mondta Róma püspöke.

A háború mindig értelmetlen, maga a vereség. Ne engedjük, hogy a háború szelei megerősödjenek Európában és a mediterrán térségében. Ne adjuk meg magunkat a fegyverek és a fegyverkezés logikájának. A békét sohasem fegyverekkel, hanem kézfogással és nyitott szívvel lehet építeni. Ne feledkezzünk meg Szíriáról, amely tizenhárom éve viseli az elhúzódó háború következményeit

– emlékeztetett a pápa megemlítve a libanoni súlyos krízishelyzetet is.

Szólt a nyugat-balkáni térség országaihoz, melyek lényeges lépéseket tesznek az európai beilleszkedés fele. Azt kívánta, hogy az etnikai kulturális és vallási különbségek ne jelentsenek megosztást, hanem gazdagságot Európa és a világ számára. Bátorította az Örményország és Azerbajdzsán közötti párbeszédet, végül pedig imádkozott az afrikai országok békéjéért. „Ragyogtassa arcát az Úr a bevándorlókra és mindazokra, akik anyagi nehézségekkel küszködnek, adjon támaszt és reményt a szükség pillanataiban. Vezessen minden jószándékú embert, hogy az együttérzés lelkületével közösen keressenek megoldásokat a legszegényebb családok nehézségeire” – mondta Ferenc pápa.

Róma püspöke végül azzal a kéréssel fordult a politikai közösséghez, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak az embereket szolgasorsba taszító emberkereskedelem hálózatának felszámolása, és az áldozatok szabadon engedése érdekében.

Az egyházhoz és a világhoz szóló ünnepi üzenete elhangzása után a Szent Péter tér központi loggiájáról Ferenc pápa ünnepélyes urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra. 

Borítókép: Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a római Szent Péter téren 2024. március 31-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.