„Krisztus feltámadása az újjászületés reményét hordozza”

Ferenc pápa vezette a húsvéti feltámadás vigíliáját.

2024. 03. 30. 21:49
FERENC pápa
Vatikánváros, 2024. március 29. Ferenc pápa nagypénteki miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2024. március 29-én. MTI/AP/Domenico Stinellis Fotó: Domenico Stinellis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly fizikai megterhelést jelent a 87 éves gyengélkedő pápának a szertartások celebrálása, de ragaszkodott hozzá, hogy a hívek között töltse el a kereszténység legnagyobb ünnepét. 

A Szent Péter-bazilika főoltáránál mutatta be Róma püspöke a feltámadás misztériumára emlékező virrasztást. Kerekesszékben érkezett a vatikáni bazilikába, de a szertartás szövegeit maga olvasta fel. 

A megelőző napon, nagypénteken a Colosseumnál megtartott hagyományos Via Crucis szertartástól távol maradt. Az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy a Szent Márta-házból követi a fájdalom útját járó Krisztusra emlékező ünnepi liturgiát. A Szentszék közlése szerint a katolikus egyházfő azért döntött így, hogy kímélje magát, és a nagyszombati virrasztásra tartogassa fogyatkozó erejét. 

Az liturgikus év leghosszabb szertartása a húsvéti vigília. A Krisztus üres sírjához hajnalban érkező asszonyok lelki mozzanatairól szólt Ferenc pápa homíliájában. 

Bár már pirkadt, szívükben az éjszaka sötétsége honolt. Szívük Krisztus keresztjének tövében maradt, a nagypéntek könnyei elhomályosították lelküket, megdermedtek a fájdalomtól, mert úgy érezték, hogy minden bevégeztetett, hogy Krisztust egy szikla fedi le örökre. A szikla áll gondolataik középpontjában 

– mondta a pápa. 

Azt kérdezik magukban, ki hengeríti el a sziklát a sír bejáratától? A sírhoz érve azonban a húsvét megdöbbentő ereje felkavarja őket, hiszen azt látják, hogy a sziklát már elhengerítették. A hatalmas kődarab az asszonyok szívében rejlő akadály szimbóluma, mely álmaik megvalósulásának meghiúsulását jelentette 

– magyarázta a Szentírás szavait a pápa. – Gyakran előfordulhat velünk is – folytatta a pápa – hogy azt érezzük, szívünket egy hatalmas kő nyomja, mely fojtogatja életünk, elveszi bizalmunk, a félelem, a keserűség börtönébe rekeszt, elzárva az öröm és a reménység útját. Megtapasztalhatjuk, ha elveszítjük szeretteinket, akik betölthetetlen űrt hagynak maguk után, kudarcainkban, félelmeinkben, amelyek megakadályoznak, hogy megtegyük mindazt a jót, amit szívünkben hordunk. Meggátol, hogy megnyissuk szívünket a szeretetre, az egoizmus és a közöny falai közé zár, amelyek megakadályoznak, hogy igazságosabb társadalom építői legyünk. És bár az asszonyok szívében sötétség honolt, megtapasztalták Isten győzelmét a halál felett, hogy a fény legyőzte a sötétséget, a kudarcok hamvaiban pedig újjászületik a remény. Emeljük tekintetünket a feltámadt Krisztusra – mondta buzdító üzenetét a pápa. 

Éljünk abban a biztos tudatban, ujjongó szívvel, hogy Jézus elhozta nekünk az örök életet 

– zárta szentbeszédét a nagyszombati vigílián Ferenc pápa. Az egyház hagyománya szerint Róma püspöke különböző nemzetiségű felnőtteket keresztelt meg a szent éjszakán. Húsvétvasárnap délelőtt 10 órakor a Szent Péter téren kerül bemutatásra a húsvéti ünnepi szentmise, majd délben a pápai bazilika központi loggiájáról adja Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását Rómára és a világra. 

Borítókép: Ferenc pápa nagypénteki miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2024. március 29-én (Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.