Ízekre szedte Pressman hazugságait a szakértő

Felháborító videóban támadta Magyarországot és hazudott David Pressman amerikai nagykövet. A bejegyzés állításairól Tóth Máté energiajogászt kérdeztük, aki érdekes összefüggésekre mutatott rá. A pozitív példaként emlegetett országok egyoldalúan átálltak orosz földgázról amerikai gázra, s sokszoros árat fizetnek azért.

2024. 03. 26. 16:30
Parlament Országgyűlés Pressman
US Ambassador David Pressman in Hungary's National Assembly (Photo: Arpad Kurucz)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagyon-nagyon gyenge minőségű és a tényektől elrugaszkodott propagandavideó volt, amit láttunk

– kezdte értékelését a szakértő. Tóth Máté szerint Magyarország valójában diverzifikálja a gázbeszerzését, és a saját kitermelésnövelése mellett több irányból is vásárol földgázt az ország.

Magyarország részt vesz a régióban elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz)-aukciókon is, amilyen például a Gdansk is

– világított rá Tóth Máté energiajogász.

Ez a folyamat azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, tehát minden ezzel kapcsolatos szemrehányás „indokolatlan és sértő” – hangsúlyozta a szakértő.

Másrészt a világban nincs annyi rendelkezésre álló szabad földgázkereskedelmi kapacitás, amennyi az ilyen vágyvezérelt gázellátási változásokat levezényelhetővé tenné

– jegyezte meg Tóth Máté.

Mint arról lapunk már korábban beszámolt, hazudott az amerikai nagykövet. A diplomáciai képviselet a hazai és európai energiapolitikát elemzi a Facebookon közzétett hatásvadász videójában, amely nem szenved hiányt a különböző drámai kép- és hanganyagokban.

A videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állításával indítanak, miszerint az orosz gáz nélkül nem lehetne biztosítani Magyarország energiaellátását, majd külföldi ellenpéldákat sorol: Csehországot, Lengyelországot és Bulgáriát, amelyek szerintük „jelentősen csökkentették” az orosz gáz importját 2023-ban.

A videóból kimaradt, hogy közvetlen szomszédunk, Ausztria 98 százalékban vásárol orosz földgázt

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a videóban pozitív példaként szereplő Csehország és Lengyelország esetében eleve nem volt olyan mértékű a földgáztól való függőség, ugyanis ezek az országok a villamosenergia-termelést nagyrészt széntüzelésű, főleg barnaszenes, lignites erőművekkel oldják meg. Ez rendkívül környezetszennyező, de a zöld szempontokra máskor oly érzékeny Biden-kormányt ezúttal láthatóan nem zavarja.

Emellett egy ország földgázfogyasztását nem lehet politikai céloknak alárendelni, „ennek látjuk a veszélyeit”. A nagykövet videójában említett országok egyoldalúan átálltak orosz földgázról amerikai gázra.

Az elmúlt másfél évben lényegében ugyanolyan mértékű gázvásárlási szerződéseket kötöttek az Egyesült Államokkal, mint korábban Oroszországgal, csak sokszoros áron

– világított rá Tóth Máté.

Az Egyesült Államok így hirtelen vevőket talált az évekig senkinek sem kellő, nagyon drága és nagyon környezetszennyező LNG-re. Most, az elnökválasztás közeledtével a négy évvel ezelőtti kampányígéreteire visszaemlékezve, a Biden-kormány bejelentette, hogy felülvizsgálja az LNG-szállítási szerződéseit Európába, valamint felfüggesztette az új LNG termelési infrastruktúrák létesítésének engedélyezését az Egyesült Államokban. 

Ezzel pedig teljesen bizonytalanná vált az erre átállt európai országok ellátása.

A szakértő egy időbeli egybeesésre is felhívta a figyelmet a nagykövet videójával kapcsolatban. Szerinte a napokban több olyan cikk látott napvilágot Magyarország hosszú távú gázszerződéseivel kapcsolatban, amelyek egyrészt spekuláción alapulnak, másrészt képtelen állításokat tartalmaznak, beleszámolják például a gáz árába a szállítási rendszerhasználati díjat is, ami az iparághoz értők számára képtelenség.

Tóth Máté szerint ugyan a szerződések pontos feltételei nem ismertek, de „azt azért lehet sejteni kívülről is, hogy követő ár van a gázszerződésben”. Ráadásul nem lehet a tőzsdén a földgáztermékek napi árához hasonlítani egy ország hosszú távú gázbeszerzését – mutatott rá. „Az almát a körtével próbálják összehasonlítani.”

Ezeknek a cikkeknek és a nagykövetség (a cikkek szalagcímeit bizonyítékként beállító) videójának az időbeli közelsége legalábbis tanulságos a szakértő szerint.

A videóban látható számok pillanatfelvételek, a trendek nem derülnek ki belőlük – említ egy újabb problémás pontot a szakértő, példaként hozva Csehországot, amelynek az orosz gázvásárlása ugyan tényleg drasztikusan lecsökkent 2023-ban, az idei év első negyedévében azonban már ismét nőtt.

Az Egyesült Államok nagyon álságos politikát folytat

– vonja le a következtetést Tóth Máté, hozzátéve, hogy míg az orosz fél az elmúlt évtizedekben mindig megbízható szerződő partnernek bizonyult, az amerikaiakról ezt korántsem lehet elmondani.

Egy-két év expanzív piacszerzése után most a földgázszállítási szerződéseik és a további gázkitermelési kapacitás felülvizsgálatáról beszélnek, amivel bizonytalanságba taszítják a velük szerződő országokat

– zárja gondolatmenetét a szakértő.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.