Josep Borrell elismerte, hogy az EU az ukrajnai háború miatt majdnem kimerítette fegyverkészletét

Nincs fegyvere az Európai Uniónak, hitelt venne fel Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

2024. 03. 11. 16:56
BORRELL FONTELLES, Josep
München, 2024. február 18. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztoságpolitikai fõképviselõje a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 18-án. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kétévnyi nagy intenzitású háború után a meglévő készletek kimerültek, és a konfliktus a készletek háborújából termelési háborúvá fejlődött” − írja Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Írásában kifejtette, hogy az európai védelmi ipar számos szereplőt foglal magában, a nagy multinacionális cégektől a kis- és középvállalkozásokig. 

Mint mondta, a szektor földrajzilag erősen koncentrált: néhány tagállam adja a teljes európai védelmi ipar 90 százalékát. 

Ennek az iparágnak az éves forgalma 70 milliárd euró és 500 ezer embert foglalkoztat.

„Az európai védelem szükségleteinek mintegy 40 százalékát fedezi, ami azt jelenti, hogy hadseregeink az általuk használt fegyverek és felszerelések többségét importálják. Az elmúlt két évben ez az arány még jóval magasabb is volt a képességeink gyors növelésének szükségessége miatt: az orosz támadóháború kezdete és 2023 júniusa között az EU-tagállamok védelmi beszerzéseinek 78 százaléka az EU-n kívül történt. Ugyanakkor az európai védelmi ipar termelésének 40-50 százalékát nem uniós országokba is exportálja. Az általunk importált és exportált termékek természetükben meglehetősen eltérőek” − írja.

Hitelt venne fel

„A közelmúltban vita indult egy közös uniós hitelfelvételről, hogy megbirkózzunk a védelmi képességeinkbe és védelmi iparunkba való befektetéshez szükséges jelentős feladatokkal” − írja Borrell. „Ezt bizonyosan nem tudjuk befejezni a jelenlegi hivatali időszak alatt, de véleményem szerint ennek lenne értelme.

Közös kölcsönt vettünk fel, hogy sikeresen kezeljük a Covid–19 világjárványt, nem értem, miért ne tegyük meg, amikor Oroszország éppen a biztonságunkat fenyegeti, és sürgősen meg kell erősítenünk védelmi képességeinket és védelmi iparunkat

− fűzte hozzá Borrell.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hitelt venne fel, hogy fegyvert gyártson Ukrajnának (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.