Meglepő döntés az elnöktől, szerdán lesznek a választások

Április 17-én tartják a parlamenti választásokat Horvátországban – jelentette be Zoran Milanovics köztársasági elnök. Vasárnap helyett egy hétköznap járulhatnak az urnák elé déli szomszédaink.

2024. 03. 15. 13:30
Borítókép: Zoran Milanovics horvát elnök sajtótájékoztatót tart 2023. október 18-án (Fotó: AFP/Anadolu/Olsi Shehu)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zoran Milanovics horvát köztársasági elnök azután jelentette be a döntését, hogy korábban önmaga feloszlatásáról döntött a horvát parlament a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára.

Zoran Milanovic horvát elnök beszédet mond, amikor részt vesz a régió NATO-szövetségeseinek informális vezetőinek találkozóján Szkopjéban, Észak-Macedóniában 2023. november 22-én.  (Fotó: Umeys Sulejman / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Zoran Milanovics horvát elnök beszédet mond, amikor részt vesz a régió NATO-szövetségeseinek informális vezetőinek találkozóján Szkopjéban, Észak-Macedóniában 2023. november 22-én. Fotó: AFP/Anadolu/Umeys Sulejman

Ez az első alkalom, hogy Horvátországban nem vasárnap, hanem szerdán tartják a parlamenti képviselőválasztást. Horvátország diplomáciai és konzuli képviseletein április 16-án, kedden várják a szavazókat.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, önmaga feloszlatásáról döntött a horvát parlament csütörtökön a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára. A 151 fős nemzetgyűlés a résztvevők egyhangú szavazatával döntött a saját feloszlatásáról. 

A javaslatot az ellenzéki pártok is támogatták, miután február végén a parlamenti többség elutasította az általuk benyújtott indítványt a feloszlatásról és a választások azonnali kiírásáról.

 

Borítókép: Zoran Milanovics horvát elnök sajtótájékoztatót tart 2023. október 18-án (Fotó: AFP/Anadolu/Olsi Shehu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.