Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megtiltották a német gyerekeknek, hogy vizet igyanak az osztályban a ramadán idején

Az egyik németországi iskola ötödik osztályosainak megtiltották, hogy igyanak az órán, az osztályban ugyanis három muszlim gyerek tanul, akik a ramadán miatt böjtölnek.

Forrás: V4NA2024. 03. 18. 5:45
Iraqi boys queue to receive a portion of food at the Al-Khairat Kitchen during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Baghdad on March 17, 2024. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy németországi általános iskola tanárai megtiltották a gyerekeknek, hogy vizet igyanak az osztálytermeikben, tekintettel arra, hogy muszlim tanulók böjtölnek a ramadán idején – írja a NIUS című német lap, amelyre a V4NA nemzetközi hírügynökség hívta fel a figyelmet. A német lapnak az egyik édesapa is nyilatkozott, akinek gyereke az érintett osztályba jár.

Vacsoránál mindig megbeszéljük, hogyan telt a nap. Megkérdeztem a lányomat, hogy mi újság volt az iskolában. Akkor elmondta, hogy két tanár megtiltotta a tanulóknak, hogy az órán igyanak, mert a 27 gyerekből három böjtöl. Normális esetben a gyerekeknek az asztalon van a vizes palackjuk, és ha szomjasak, akkor ihatnak az órán

– mondta a édesapa, majd így folytatta:

Furcsának találtuk ezt az egészet. Egyrészt, az ötödik évfolyamos gyerekek 10 és 11 évesek. De még a vallásos muszlimok számára is csak 14 éves kortól érvényes a böjtölési kötelezettség. Az pedig, hogy 24 gyereknél három gyereket kell figyelembe venni, amikor az alapvető fizikai szükségletekről van szó – ez egy furcsa beavatkozás.

A férfi és a felesége mindenesetre arra biztatta a gyereket, hogy igyon, ha szomjas. Az iskola nem volt hajlandó kommentálni a történteket a sajtónak. Mint ismert, a ramadáni böjtöt tartó muszlimoknak a nappali órákban tartózkodniuk kell minden étel vagy ital fogyasztásától, beleértve a vizet is.

Egy hete Olaf Scholz szövetségi kancellár megnyitotta a böjti hónapot. A politikus egy csaaknem négyperces beszédben fordult muszlim társaihoz, és áldott ramadánt kívánt nekik. Hogy minden böjtölő megszólítva érezze magát a beszédében, a jó hírt nemcsak németül, hanem törökül és arabul is el lehetett olvasni.

Frankfurtban és Kölnben a városvezetők úgy döntöttek, hogy ünnepi kivilágítást kapnak a városok a ramadán alatt.

Caro Wissing író pedig egy egész véleménycikket tett közzé az interneten, amelyben kifejti, miért jött el az ideje a német ramadánnak. A cikk szerint nem kérdés, hogy a hajnaltól alkonyatig tartó muszlim böjt Németország része.

Borítókép: Németországban a keresztény gyerekeknek a muszlimokhoz kell igazodniuk (Fotó: AFP/Ahmad Al-Rubaye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.