Meredek elmélettel álltak elő az ukránok a moszkvai terrortámadásról

Siettek leszögezni, hogy semmi közük a történtekhez.

2024. 03. 23. 12:34
null
Krasznogorszk, 2024. március 22. Orosz gárdisták érkeznek a Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épülethez, amelyben katonai terepruhát viselõ fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézõtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tûz keletkezett. A támadásnak legkevesebb negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/AP/Szergej Vegyjaskin Fotó: Szergej Vegyjaskin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a véres moszkvai terrortámadás után terjedelmes bejegyzésben sietett bizonygatni, hogy Ukrajnának semmi köze nincs a merénylethez. 

  • Magyarázata szerint már több mint két éve háborúznak, ennek a harcnak pedig a csatatéren kell eldőlnie. 
  • Hozzátette, hogy Ukrajna sosem használt terrorista módszereket, amelyek „mindig értelmetlenek”. 
  • Harmadik érvként pedig megismételte, hogy az amerikaiak már előre figyelmeztettek arra, hogy szélsőségesek terrortámadásra készülnek Oroszországban.  

Az ukrán elnöki tanácsadó bejegyzését azzal az érdekes követeztetéssel zárta, nincs kétsége afelől, az eseményeket Moszkva fel fogja használni a háború kiszélesítésére, a mozgósítás fokozására.

Nagyon hasonló hangnemben nyilatkozott az ukrán külügyminisztérium is. Közleményükben ők is arra figyelmeztettek, hogy az oroszok az ukránellenes érzelmek felkorbácsolására, a mozgósítás fokozására készülnek. Emellett előálltak egy meglehetősen meredek elmélettel, amely arra utal, hogy Moszkva szándékosan megrendezte a több tucat életet, köztük gyerekek életét követelő merényletet.

Putyin diktatúrájában nincsenek vörös vonalak. Képesek végezni saját polgáraikkal is, ha politikai érdekük úgy kívánja!

– írták.

Ugyanezzel a teóriával jelentkezett az úgynevezett Dezinformáció Elleni Központ is. Az Unian arról ír, szerintük könnyen elképzelhető, hogy kiderül, az egészet az orosz különleges egységek tervelték ki, hogy a támadás ürügyén mozgósítást rendelhessenek el, és kiszélesíthessék az Ukrajna elleni háborút. 

Példaként hozzák fel az 1999-es oroszországi lakóházak elleni merényletsorozatot, amely végül a második csecsenföldi háború megindításához, és Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök tekintélyének megalapozásához vezetett. Egyes feltételezések szerint az orosz titkosszolgálatnak akkor köze lehetett ezekhez a támadásokhoz, a robbantásokat nem a hatóságok által megvádolt csecsenek, hanem az orosz biztonsági szervek követték el azért, hogy ürügyet és támogatást szerezzenek a csecsenek elleni háborúhoz. Ezt arra alapozzák, hogy egy meghiúsult merénylet helyszínén éppen olyan robbanóanyagot találtak, mint aminyennel a korábbiakat elkövették. Az FSZB azzal védekezett, csak a „lakosság éberségét tesztelték”, és nem robbanóanyag, hanem cukor volt a megtalált zsákokban.

Egyelőre nem utal semmi konkrétum arra, hogy az ukránok állnának a támadás mögött. A moszkvai terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, a gyanúsítottak között pedig tádzsik állampolgárok vannak. Egyes sajtóinformációk szerint viszont az elkövetők Ukrajna irányába próbáltak megszökni, a pénzt, a fegyvereiket és az instrukciókat pedig külföldről kapták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.