Moszkvai terrortámadás: Tizenegyen őrizetben, a halálos áldozatok száma meghaladta a százat + galéria

Nagy erőkkel folyik a nyomozás Oroszországban a péntek este Krasznogorszkban végrehajtott terrortámadás ügyében: a legfrissebb híradások szerint már tizenegy gyanúsítottat vettek őrizetbe. A halálos áldozatok száma pedig folyamatosan növekszik, már a százhoz közelít az elhunytak száma.

2024. 03. 23. 10:17
Orosz gárdisták érkeznek a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épülethez, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Fotó: Szergej Vegyjaskin Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, akik részt vettek a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – írta az MTI a Kreml szombati közleményére hivatkozva.

Az elnöki hivatal szerint folyamatban van a terroristák bűntársainak azonosítása – korábban orosz híroldalak arról számoltak be, hogy a gyanúsítottak között tádzsik állampolgárok is vannak, a közép-ázsiai ország külügyminisztériuma azonban tagadta az állításokat.

A terrortámadás után a bűnözők át akarták lépni az orosz–ukrán határt, kapcsolataik voltak az ukrán oldalon

– ismertette az FSZB.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója korábban leszögezte: Ukrajnának semmi köze a merénylethez.

A nyomozás továbbra is nagy erőkkel folyik Oroszországban, a legfrissebb híradások szerint alapos tervezés eredménye volt a pénteki terrortámadás. A merénylők automata fegyverekkel rontottak az emberekre, az épület felgyújtásához pedig gyúlékony folyadékot használtak.–  A támadás felelőseit meg fogjuk büntetni – szögezte le Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára. Kiemelte, „a támadás megmutatta, milyen komoly fenyegetést jelent a terrorizmus”. 

Mindeközben rohamosan nő a halálos áldozatok száma: szombat reggel még hatvan elhunytról szóltak a híradások, pár órával később már 115 halálos áldozatról, köztük három gyermekről számoltak be a híroldalak. Az orosz hatóságok figyelmeztetése, miszerint várhatóan tovább emelkedik az elhunytak száma, továbbra is érvényben van.

Az egészségügyi minisztérium szombat délelőtt elkezdte nyilvánosságra hozni a halálos áldozatok személyazonosságát: a közlés szerint a legidősebb 71 éves volt.

Borítókép: Orosz gárdisták érkeznek a Crocus City Hall kulturális központhoz, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Szergej Vegyjaskin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.