NATO-repülők szálltak le az egykori Sztálinvárosban

Albániában nyitott repülőteret a NATO, hogy jobban védve legyen a Nyugat-Balkán.

Forrás: Reuters2024. 03. 04. 19:19
null
Kucove, 2024. március 4. Katonai helikopter száll le egy olasz Eurofighter harci gép közelében a NATO taktikai mûveleti légi támaszpontjának avatóünnepségén az albán fõvárostól, Tiranától 85 kilométerre délre fekvõ Kocuvében 2024. március 4-én. A védelmi szervezetnek ez az elsõ taktikai mûveleti légi bázisa a Nyugat-Balkánon. MTI/AP/Armando Babani Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albániában megnyitották a NATO-gépek kiszolgálására felújított, egykori szovjet repteret, amit mérföldkőnek tekintenek a Nyugat-Balkán megerősítésében.

A NATO több mint 50 millió eurót (mintegy 20 milliárd forint) költött a Kucovai légibázisra, hogy a szervezet meg tudja erősíteni jelenlétét a régióban.

Ez egy olyan bázis, amely egy újabb biztonsági eleme a nyugat-balkáni régiónak, amelyről mindannyian tudjuk, hogy Oroszország veszélyeztetheti 

− jelentette ki Edi Rama albán miniszterelnök.

Sztálin városában a NATO-gépek

A légitámaszpont abban a kisvárosában található, amelyet egykor Sztálinvárosként ismertek, és szovjet, illetve kínai gyártmányú vadászrepülők álltak készenlétben, hogy parancs esetén innen szálljanak fel egy Nyugattal vívott háborúban. Ma a NATO olaszországi Aviano légitámaszpontjáról induló két vadászgép szállt le a kucovai repülőtéren az újranyitási ünnepségen. 

A célpontok ekkor Ausztria, Németország, Olaszország és Dánia lehettek volna

 – mondta Rama. Ma már egy másik korszakot élünk, és szerencsére Albánia a másik oldalon van − tette hozzá. 

Albánia, amely 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz, szintén tárgyalásokat folytat a szervezettel egy haditengerészeti bázis felépítéséről az Adriai-tenger partján fekvő Porto Romanóban.

Borítókép: Katonai helikopter száll le egy olasz Eurofighter harci gép közelében a NATO taktikai műveleti légi támaszpontjának avatóünnepségén az albán fővárostól, Tiranától 85 kilométerre délre fekvő Kocuvében 2024. március 4-én. A védelmi szervezetnek ez az első taktikai műveleti légi bázisa a Nyugat-Balkánon (Fotó: MTI/AP/Armando Babani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.