Százszázalékos a feldolgozottság az orosz elnökválasztáson

Teljes a szavazatok feldolgozottsága az orosz elnökválasztáson, amely minden idők legmagasabb részvételét hozta az országban. Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök 87,28 százalékos eredménnyel nyerte meg a választást a Kommunista Párt jelöltje, Nyikolaj Haritonov előtt.

2024. 03. 18. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százszázalékos a szavazatok feldolgozottsága az orosz elnökválasztáson – közölte az ország Központi Választási Bizottsága. A testület március 21-én, csütörtökön tart sajtótájékoztatót a szavazás tapasztalatairól.

Szavazóurnák az orosz elnökválasztáson 2024. március 17-én
Szavazóurnák az orosz elnökválasztáson 2024. március 17-én

Azt tervezzük, hogy március 21-én, csütörtökön, moszkvai idő szerint 11 órára összehívjuk a Központi Választási Bizottság hivatalos ülését, hogy összegezzük az összes [választási] eredményt

– mondta el a Központi Választási Bizottság elnöke, Elle Pamfilova, aki elmondta, hogy egyetlen szavazóhelyiségben sem kellett érvényteleníteni a voksokat.

Pamfilova szerint a Nyugat azt a mítoszt terjeszti, hogy a választás nem volt szabad, azonban az oroszok senkinek semmit nem akarnak bizonyítani.

A bizottság által közzétett adatok szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 87,28 százalékát szerezte meg. A második helyen a Kommunista Párt jelöltje, Nyikolaj Haritonov végzett, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek Párt jelöltje lett a harmadik, Leonyid Szluckij, a nacionalista LDPR párt vezetője pedig a negyedik.

Ellenfelei közül Haritonov és Szluckij is gratulált a hivatalban lévő elnöknek, méltatva a választáson elért eredményét. Szintén gratulált a Kommunista Párt elnöke, Gennagyij Zjuganov.

Szintén gratulált Vlagyimir Putyinnak az orosz parlament felsőházának elnöke, Valentyina Matvijenko.

A választást érvényesnek nyilvánították, nagyon méltóságteljesen zajlott le. A szavazás legfőbb eredménye, hogy Vlagyimir Putyin elsöprő győzelmet aratott példátlanul magas választási részvétel mellett, és valóban legitim felhatalmazást kapott az orosz állampolgároktól, hogy folytassa politikai irányvonalát

– mutatott rá Matvijenko, akit  a TASZSZ orosz hírügynökség idézett.

Mint arról beszámoltunk, az elnökválasztáson rekordmagas, 77, 44 százalékos részvételi arány született, összesen több mint 87 millió orosz polgár adta le szavazatát. 

Borítókép: Szavazóhelyiség az orosz elnökválasztáson 2024. március 17-én

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.