Új poszt jelent meg a „A Notre-Dame újjáépítése” közösségi oldalán + videó

Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett a 2019. évi tűzvész martaléka – jelentette be a helyreállítással megbízott vállalat egy fényképpel, amelyen az ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton.

Forrás: MTI2024. 03. 10. 6:13
null
Párizs, 2023. december 8. A párizsi Notre-Dame székesegyház tetõszerkezetének részlete 2023. december 8-án. Ezen a napon, egy évvel a 2015. húsvét elõtti tûzben súlyosan megsérült templom tervezett újranyitása elõtt Emmanuel Macron francia elnök megnézi az ikonikus mûemléken végzett helyreállítási munkálatokat. MTI/EPA/AP pool/Christophe Ena Fotó: Christophe Ena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fénykép, amelyet azóta internetezők ezrei lájkoltak, körbejárta a közösségi portálokat, amióta a vállalat péntek este közzétette „Rebatir Notre-Dame de Paris” (A Notre-Dame újjáépítése) című Facebook- és Instagram-oldalán.

A fotón a masszív tölgyfagerendák között a mesterek láthatók védősisakban, a szerkezet tetején ott a hagyományos bokréta. A szentély gerendázata, amely szintén beomlott a tűzvészben, januárban készült el. 

Befejezéséhez közeledik a huszártorony is, amely azonos a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel: jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot. A párizsi nyári olimpiai játékok idején (július 26. és augusztus 11. között) már szabadon látható lesz a huszártorony Párizs egén, a székesegyház pedig várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Rachida Dati kulturális miniszter pénteken művészeti bizottságot nevezett ki, amely kiválasztja majd azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba.
Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik el, várhatóan 2026-nál nem előbb.
A 2019. áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház ötéves munka után nyílik meg. Az épület környékét fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között a párizsi városháza szerint.

Borítókép: A párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezetének részlete 2023. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.