Újabb bírálatot kapott a világháborút kirobbantani szándékozó Macron

Henri Guaino, Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök tanácsadója bírálta Emmanuel Macront amiatt, hogy kijelentései egyre közelebb viszik a világot egy újabb világháborúhoz. Véleménye szerint a megoldás a tárgyalás és az 1991-es határaiból engedő, semleges Ukrajna lenne.

2024. 03. 19. 14:01
MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tegnap este láttam egy elnököt, egy olyan embert, aki háborút akart, vagy inkább, aki a háború felé menetelt – jelentette ki Henri Guaino politikus, Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök tanácsadója az Emmanuel Macron által folytatott külpolitikáról a Le Figaro francia lapnak adott interjúban.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy Macron

amikor azt mondja, hogy semmit sem szabad kizárni, tudnia kell, hogy ez mit jelent. Amikor egy nukleáris hatalommal van dolga, akkor semmit sem szabad kizárni.

Henri Guaino emlékeztetett arra, hogy a konfliktus akár az atomháborúig is kiéleződhet. Kifejtette, hogy Macron ezt a kockázatot alábecsüli. „A háború a szélsőséges erőszak eszkalációja. Maga a háború mindig egy eszkaláció, egy spirál, és ha egyszer már benne vagy a háborúban, akkor az erőszak spirálja veszi át a hatalmat” – fejtette ki a politikus, majd folytatta:

miután táplálták ezt a háborút anélkül, hogy megpróbáltak volna tárgyalni, tovább táplálják, a lehető legmesszebbre tolják, tartósabbá teszik, és továbbra is annyi vért ontanak, amennyit csak lehet, anélkül, hogy megpróbálnák a tárgyalást. 

Véleménye szerint Ukrajna nem tér vissza az 1991-es határok mögé, így szerinte a tárgyalás és Ukrajna semleges státusának biztosítása lenne az egyetlen megoldás, ami a konfliktus lezárását jelenthetné. Emmanuel Macron február végén tett nyilatkozatára, miszerint az európai országoknak csapatokat kellene küldenie Ukrajnába, Vlagyimir Putyin orosz elnök is reagált évértékelő beszédében február 29-én: – A Nyugat számos országban provokált konfliktusokat, és mégis azt állítja, hogy Oroszország maga is „meg akarja támadni” Európát. Ugyanakkor a külföldi államok maguk választják ki az eltalálandó „célpontokat”, és arról beszélnek, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába. A következmények a beavatkozókra nézve nagyon tragikusak lesznek. 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.