Újabb ország fordított hátat az amerikaiaknak

A Nigerben hatalmon lévő katonai vezetés szombaton „azonnali hatállyal” felmondta az Egyesült Államokkal 2012-ben kötött katonai együttműködési megállapodást, miután magas rangú amerikai tisztviselők háromnapos látogatást tettek az afrikai ország fővárosában, Niamey-ben.

Forrás: MTI2024. 03. 17. 7:53
Az AFP által a Télé Saheltől 2023. augusztus 13-án szerzett videókockán látható képen Amadou Abdramane őrnagy, a CNSP (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie) tagja egy nyilatkozatot olvas fel a nemzeti televízióban. (Fotó: Tele Sahel / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niger kormánya, figyelembe véve népe törekvéseit és érdekeit, teljes felelősséggel úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felmondja az amerikai katonai személyzet és az amerikai védelmi minisztérium civil alkalmazottainak Niger területén lévő státusára vonatkozó megállapodását

– derült ki Amadou Abdramane, a nigériai kormány szóvivőjének közleményéből.

A szombat este az országos televízióban felolvasott nyilatkozatban Abdramane azt mondta, hogy az amerikai katonai jelenlét „törvénytelen” és „sért minden alkotmányos és demokratikus szabályt”.

Niamey szerint ezt az „igazságtalannak” minősített megállapodást az Egyesült Államok „egyoldalúan, egy szóbeli jegyzékkel” kényszerítette ki 2012. július 6-án.

A nigeri döntés nem sokkal a Molly Phee afrikai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes vezette amerikai küldöttség távozása után született.

Háromnapos látogatása során Molly Phee nem tudott találkozni a katonai rezsim vezetőjével, Abdourahamane Tianival – közölte egy nigeri kormányzati forrás.

Az amerikai küldöttség érkezése nem felelt meg a diplomáciai gyakorlatnak

– magyarázta Abdramane szombaton, hozzátéve, hogy az amerikai kormány „egyoldalúan” tájékoztatta Niamey-t az érkezés időpontjáról és a küldöttség összetételéről.
Az Egyesült Államoknak valamivel több mint ezer katonája van Nigerben, akik a dzsihadisták elleni harcban vesznek részt, és Agadezben (Niger középső részén) jelentős drónbázist is fenntartanak.
Röviddel azután, hogy 2023. július 26-án puccsal hatalomra kerültek, a niamey-i tábornokok felmondták a Franciaországgal kötött katonai együttműködési megállapodásokat. Az utolsó francia katona december 22-én hagyta el Nigert.

Borítókép: Az AFP által a Télé Saheltől 2023. augusztus 13-án kapott képen Amadou Abdramane őrnagy, a CNSP (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie) tagja egy nyilatkozatot olvas fel a nemzeti televízióban (Fotó: AFP/Tele Sahel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.