Vulkánkitörésre figyelmeztetnek Európában

Kiürítették az izlandi Kék Lagúnát a közelgő vulkánkitörés elől. Felhalmozódott a magma a föld alatt.

2024. 03. 04. 7:49
The Blue Lagoon
The Blue Lagoon, one of Iceland?s most famous tourist spots, near Reykjavik. The lagoon is an accidental tourist success as it was originally only the outflow for the geo-thermal power station in the background. (Photo by robert wallis/Corbis via Getty Images) Fotó: robert wallis/Corbis via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izland kiürítette világhírű Kék Lagúnáját a közeli szeizmikus tevékenység miatt, amely közelgő vulkánkitörésre utal – jelentette a média. A magma az „intenzív szeizmikus tevékenység után kezdett el folyni a lagúna környékén – írja a CNN amerikai hírtelevízió.

A Fox beszámolója szerint eközben az evakuált izlandi Grindavík tengerparti város lakói továbbra is lélegzetvisszafojtva várják az esetleges vulkánkitörést, amely a térségben várható. A hatóságok szerint a magma ismét felhalmozódott a föld alatt.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal a helyzettel kapcsolatban később kiadott egy új kockázatértékelési térképet, amely szerint csökkent a Grindavíkban vagy a környékén egy kitörés valószínűsége, de a tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy továbbra is jelentős a veszélye egy újabb vulkánkitörésnek a térségben az elkövetkező napokban.

A magma körülbelül négy kilométeres mélysége azt jelenti, hogy órákon belül kitörés következhet be – mondta Thorvaldur Thordarson vulkanológus.

A rendőrség szerint egyébként Grindavík kiürítése jól halad, és az elmúlt napokban csak kevesen tartózkodtak a városban.

 

Borítókép: A Kék Lagúna Izland egyik leghíresebb turistacélpontja Reykjavik közelében (Fotó: Corbis via Getty Images/Robert Wallis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.