A halálbüntetés visszaállítást támogatják a kanadaiak

A kanadaiak többsége úgy véli, hogy a gyilkosok megérdemlik, hogy tetteiknek komoly következménye legyen. A halálbüntetést is támogatja a többségük.

2024. 04. 08. 12:11
Illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyilkosok halálbüntetését támogató kanadaiak aránya országszerte elérte az 57 százalékot, derült ki a Research Co. nemrégiben végzett felméréséből. Eszerint a kanadaiak 35 százaléka mérsékelten vagy határozottan ellenzi a gyilkosok halálbüntetését, míg a válaszadók kilenc százaléka nem volt biztos abban, hogy mit gondol a kérdésről.

A felmérés szerint a halálbüntetés visszaállítását támogató kanadaiak fele úgy véli, hogy az elrettentő hatással lesz a potenciális gyilkosokra. A kanadaiak fele úgy gondolja továbbá, hogy „egy elítélt gyilkos életet oltott ki, így a halálbüntetés illik az elkövetett bűncselekményhez”.

A kanadaiak 48 százaléka szerint az is a halálbüntetés visszaállítása mellett szól, hogy ezzel megtakarítanák az adófizetők pénzét, mert nem kellene a börtönökben „eltartani” a gyilkosokat. 

Hasonló arányban, 47 százalék mondta azt, hogy a halálbüntetés az áldozatok családjainak is lezárást jelentene. Ugyanakkor a válaszadóknak csak 28 százaléka gondolja úgy, hogy a gyilkosokat nem lehet rehabilitálni.

Míg a rendőrség által bejelentett, 100 000 lakosra jutó összes bűncselekményi aránya 2015 és 2022 között 8,3 százalékkal nőtt Kanadában, addig az erőszakos bűncselekmények száma 23,4 százalékkal emelkedett a kanadai statisztikai hivatal szerint 

– hívja fel rá a figyelmet a True North hírportál, és hozzátették, hogy az ilyenfajta bűncselekmények súlyossága is nőtt. 

A Research Co. 2023 márciusában végzett hasonló felmérést. Ahhoz képest a gyilkosok halálbüntetésének támogatottsága három százalékponttal nőtt.

A halálbüntetés újbóli bevezetésének többségi támogatása ellenére azonban a válaszadók többsége, 55 százaléka inkább a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést választotta, szemben a 35 százalékkal, akik továbbra is a halálbüntetést részesítették előnyben. A többiek bizonytalanok maradtak ebben a kérdésben.

A halálbüntetés ellenzőinek 67 százaléka amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy valakit egy téves ítélet után kivégezhetnek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.