Bandatagok csábítottak el svéd rendőröket értékes információkért

A behálózott rendőrök értékes információkat szivárogtattak ki.

Forrás: MTI2024. 04. 29. 20:35
-
Svéd rendőr Malmö környékén. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki hétfőn Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután egy napilap nyomozása feltárta, hogy rendőrök információkat szivárogtattak ki bandatagoknak, akikkel intim kapcsolatban álltak. A skandináv országban bandaháború dúl, amely minden korábbinál nagyobb méreteket öltött 2023 végén a kábítószerpiac ellenőrzéséért folyó harc közepette történt rekordszámú lövöldözéssel. A kormányfő azután beszélt erről, hogy a Dagens Nyheter oknyomozó újságírói kiderítették, hogy több, kényes információk birtokában lévő rendőrségi alkalmazott ápolt kapcsolatokat bandatagokkal, akiknek ezeket átadták.

Egyes esetekben a kérdéses rendőröknek és rendőrségi alkalmazottaknak viszonyuk volt az illetőkkel.

A Dagens Nyheter szerint négy esetben a kiszivárogtatások megtorlóakciókhoz vezettek, amelyek között gyilkosság is volt. A lap szerint legalább harminc rendőrségi alkalmazottnak távoznia kellett állásából, miután biztonsági kockázatnak tekintették őket. A lap szerint a bűnözők stratégiai megfontolásból létesítettek szexuális kapcsolatot az előre kiválasztott rendőrökkel.

– Nagyon aggasztó értesülésekről van szó – mondta Ulf Kristersson a TT hírügynökségnek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy nagy a kockázata annak, hogy meginog a közvélemény bizalma a svéd rendvédelmi szervekben.

Áprilisban az egész országot megrázta, hogy egy családapát fényes nappal lőttek agyon a fia szeme láttára Stockholmban. Több médium azt állította, azért ölték meg, mert szembeszállt egy bűnbandával. A bűnbandák gyakran fiatalokat toboroznak, akiket nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni az általuk elkövetett bűncselekmények miatt. A bűnelkövetők között vannak 12 évesek is.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.