Belga és uniós hatóságok marakodnak Von der Leyen ügyén

Egy belga bíróságnak kell eldöntenie, hogy a belga hatóságok vagy az Európai Ügyészség illetékes Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vakcinabotrányának vizsgálatára.

Forrás: Euractiv2024. 04. 29. 8:42
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 17-én ül össze a liege-i bíróság, hogy döntsön a belga hatóságok és az Európai Ügyészség közti hatásköri vitában – számol be róla az Euractiv brüsszeli hírportál. Mint arról beszámoltunk, az Európai Ügyészség (EPPO) nemrég átvette Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök vakcinabotrányának ügyét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság  elnöke. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Az Európai Ügyészség illetékessége az uniós pénzeket érintő és határokon átívelő ügyekre terjed ki, valamint azokra, amelyek várhatóan érintik az EU-s intézmények hírnevét, illetve befolyásolják az uniós polgároknak az intézményekbe vetett bizalmát. Ezeknek a kritériumoknak látszólag nagyon is megfelel a Von der Leyen körüli botrány, a belga vizsgálóbíró mégis azt szeretné elérni, hogy a nyomozás az ő kezében maradjon.

Az uniós szabályok szerint egy uniós intézmény és egy tagállam közötti joghatósági vitában az illetékes nemzeti hatóságnak kell döntenie, magyarán a belga bíróság határoz arról, hogy jogos-e az EPPO igénye az ügy átvételére, vagy a belga vizsgálóbíró folytathatja a nyomozást.

Ursula von der Leyen 2021-ben sms-ben egyeztetett Albert Bourlával, a Pfizer gyógyszergyártó óriás vezérigazgatójával 1,8 milliárd adag Covid-vakcina megvásárlásáról. Amikor az uniós hatóságok vizsgálódni kezdtek a korrupciógyanús egyezség körül, Von der Leyen hivatala nem adta át a vonatkozó sms-eket, ezek máig nem kerültek napvilágra.

Von der Leyen ellen 2023-ban egy Frederic Baldan nevű aktivista indított pert a liege-i bíróság előtt, többek között közokiratok megsemmisítésével, jogtalan gazdagodással és korrupcióval vádolva az Európai Bizottság elnökét. A keresethez később Lengyelország és Magyarország is csatlakozott, a Tusk-kormány azonban kihátrált az ügyből.

A vakcinabotrány kapcsán egy másik bírósági ügy is folyamatban van, ugyanis a New York Times amerikai napilap is pert indított az sms-ek kiadásának megtagadása miatt.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.