Brüsszelben vitáztak a migrációs paktumról

Az Európai Parlament asztalán terítéken a migránsok korlátlan befogadását ösztönző csomag.

2024. 04. 10. 15:46
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Forrás: Európai Parlament)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag egészét – tíz különböző jelentést – vitatták meg az Európai Parlament képviselői Brüsszelben. A tíz jelentés közül kettő bizonyult a legmegosztóbbnak: a nemzetközi védelemre vonatkozó egységes uniós eljárás, valamint a migrációs és menekültügyi válsághelyzetek kezelése.

A vita kezdetén az Európai Bizottság képviseletében Ylva Johansson belügyi biztos is felszólalt. Arra figyelmeztetett, hogy a paktum minden fejezetét el kell fogadni, ugyanis ellenkező esetben a csomag egésze elbukik. 

Ma az egész világ az EU-ra szegezi tekintetét, amennyiben ugyanis a migrációs csomag szavazása kudarcot vall, az EU is elbukik

– fogalmazott.

Azzal, hogy „csomagként” kezelik az új migrációs és menekültügyi törekvéseket, növelik a nyomást a képviselőkön, hogy minden elemét fogadják el, ugyanis amennyiben egy jelentés is elbukik, akkor Brüsszelnek nagyon nehéz dolga lenne a migrációs reform előmozdításában.

A vitás pontok előadói, Fabienne Keller és Juan Fernando López Aguilar baloldali képviselők hasonlóan vélekedtek saját jelentéseikről. Egyaránt amellett szóltak, hogy ha a nap folyamán később a képviselők nem szavazzák meg a csomagot, akkor a „szélsőjobboldal” malmára hajtanák a vizet.

A baloldali és a zöldpárti képviselők többnyire kevesellték a csomag intézkedéseit, míg a konzervatív, jobboldali képviselők úgy vélekedtek arról, hogy az csak bebetonozná a negatív brüsszeli migrációs politikát. Utóbbi tábort erősítette Hidvéghi Balázs is, a Fidesz EP-képviselője. A képviselő szerint a vita lényegében arról szólt, hogy képesek vagyunk-e megőrizni európai identitásunkat, életmódunkat, normáinkat, kultúránkat és hagyományainkat. Mint mondta, a tömeges migráció támogatása mindezt veszélyezteti.

Ez valójában egy olyan társadalmi átalakítási projekt, amelyet az európai emberekre erőltetnek anélkül, hogy – a legtöbb esetben – valaha is megkérdeznék a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék ahhoz

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Brüsszel által erőltetett tömeges illegális migráció a társadalom széteséséhez vezet, ráadásul lebontja az európai normákat és a közbiztonságot. A migráció hatásairól szólva Hidvéghi a nyugat-európai szörnyű katasztrófákra tett utalást, rámutatva, hogy a brutális gyilkosságok mára a francia élet részévé váltak. Magyarország ezzel szemben pozitív példa lehet: 

Mi Magyarországon nem adtuk fel, hogy megvédjük az életmódunkat, a biztonságunkat, a kultúránkat. A magyar embereket megkérdezték ebben a kérdésben, és többször is elutasították az illegális migrációt. Ezért utasítjuk el határozottan ezt a paktumot

– fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.