Brüsszelnek nem tetszik az új elnök személye, büntetésre számít Szlovákia

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a Nyugat megbüntetheti Szlovákiát Peter Pellegrini szombati elnökválasztási győzelme miatt. Nem ez lenne az első olyan eset, amikor Brüsszel egy választási eredmény miatt büntet egy egész országot.

2024. 04. 10. 21:12
Peter Pellegrini eredményváróján Robert Fico miniszterelnök is ott volt a szlovák elnökválasztás második fordulójának estéjén (Fotó: AFP/VLADIMIR SIMICEK)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Brüsszel által preferált jelölt győzött a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában, ezért az országot most Brüsszel büntetése fenyegeti, legalábbis erről beszélt Robert Fico miniszterelnök. Szerinte Szlovákia akár azzal is szembesülhet, hogy az Európai Bizottság politikai okokból visszatartja az országnak szánt támogatásokat, ahogyan azt korábban tette a másként gondolkodó magyar és lengyel kormányokkal.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját, aki köztudottan Robert Fico miniszterelnök szövetségese. Pellegrini azzal az ígérettel kampányolt, hogy szorgalmazza a békét Ukrajnában, és hasonlóan szkeptikus álláspontokat képvisel az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, mint Fico és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Olyan elnök leszek, aki támogatni fogja a kormányt az emberek életének javítására tett erőfeszítéseiben. Mindent meg fogok tenni azért, hogy Szlovákia örökké a béke és ne a háború oldalán maradjon

– mondta Pellegrini a kampányközpontjában, miután 53 százalékkal megszerezte a győzelmet Ivan Korcok korábbi szlovák külügyminiszterrel szemben.

Annak ellenére, hogy Brüsszel és a mainstream média oroszbarátnak akarta beállítani Pellegrinit, az új elnök azonnal megismételte Szlovákia elkötelezettségét a Nyugat iránt az elnöksége alatt.

Ez nem a külpolitika jövőbeli irányáról szól. A másik jelölthez hasonlóan én is garantálom, hogy továbbra is erős tagjai leszünk az EU-nak és a NATO-nak

– mondta Pellegrini az eredményvárón.

Emlékezetes, 2022-ben a legutóbbi olaszországi parlamenti választás előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még az olaszokat is képes volt megfenyegetni azzal, hogy ha Giorgia Melonit és jobboldali szövetségeseit támogatják a voksoláson, akkor a bizottság kénytelen lesz használni olyan eszközöket, amelyeket Magyarország és Lengyelország esetében tett.

Borítókép: Peter Pellegrini eredményváróján Robert Fico miniszterelnök is ott volt a szlovák elnökválasztás második fordulójának estéjén (Fotó: AFP/VLADIMIR SIMICEK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.