Csak a kezdet volt az amerikaiak elleni rakétacsapás + videó

Ismét támadni fogja az amerikai csapatokat a Kataib Hezbollah – jelentette be az iraki milícia. Az első támadás már meg is történt egy katonai bázis ellen, amelyre öt rakétát lőttek ki, de egy amerikai sem sérült meg.

2024. 04. 22. 7:38
Drónfelvétel egy ballisztikus rakéta roncsdarabjáról
Drónfelvétel egy ballisztikus rakéta roncsdarabjáról (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő két hónap szünet után felújítja támadásait a térségben állomásozó amerikai erők ellen a Kataib Hezbollah Irakban és Szíriában működő milícia, miután Mohammed Sia asz-Szudáni iraki miniszterelnök washingtoni látogatása során nem történt érdemi előrelépés az amerikai csapatok kivonásával kapcsolatban – számol be róla a The Guardian brit napilap.

Irakban ismét támadják az amerikai katonákat
Irakban ismét támadják az amerikai katonákat. Fotó: MTI/AP/Huszein Malla

Az Egyesült Államok mintegy kétezer-ötszáz katonát állomásoztat Irakban, kilencszázat pedig Szíriában, egy az Iszlám Állam ellen létrehozott nemzetközi koalíció égisze alatt. Az év elején az amerikai csapatokat több támadás is érte, a legsúlyosabb egy dróncsapás volt a szíriai határ környékén, amelyben három katona életét vesztette. 

Február elejétől azonban viszonylagos nyugalom köszöntött be, ennek vetett most véget egy légitámadás, amelyet a Kataib Hezbollah lényegében magára vállalt.

A támadás során öt rakétát lőttek ki az iraki Zummar városból egy északkelet-szíriai katonia bázis felé – írja a Reuters hírügynökség. Arról nincs pontos információ, hogy a rakéták eltalálták-e a bázist, mindenesetre a hírügynökség forrásai szerint 

a rakétacsapásnak nincs amerikai sérültje.

 

Borítókép: Drónfelvétel egy ballisztikus rakéta roncsdarabjáról (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.