Feszültség az amerikai kontinensen

A mexikói elnök utasította a külügyminiszterét, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Ecuadorral.

Forrás: MTI2024. 04. 06. 9:00
Andres Manuel Lopez Obrador elnök sajtótájékoztatója Mexikóvárosban, 2024. április 5-én. (Fotó: mexikói elnökség/AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrés Manuel López Obrador azután döntött így, hogy az ecuadori rendőrök erőszakkal behatoltak Mexikó quitói nagykövetségére, és letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki politikai menedékjogot kapott Mexikótól. 

Andres Manuel Lopez Obrador elnök sajtótájékoztatója Mexikóvárosban, 2024. április 5-én. (Fotó: mexikói elnökség/AFP)
Andres Manuel Lopez Obrador elnök sajtótájékoztatója Mexikóvárosban, 2024. április 5-én (Fotó: AFP/mexikói elnökség)

A mexikói elnök közleményében az áll, hogy „tekintettel a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény kirívó megsértésére és a mexikói diplomáciai személyzet Ecuadorban elszenvedett sérüléseire, Mexikó bejelenti a diplomáciai kapcsolatok azonnali megszakítását Ecuadorral”.

Alicia Barcena mexikói külügyminiszter azt közölte, hogy az ecuadori mexikói nagykövetség több diplomatája megsérült, amikor az ecuadori rendőrök megrohanták a diplomáciai képviseletet. Helyi beszámolók szerint az ecuadori rendőrök páncélozott járművekkel hatoltak be a nagykövetség területére, több rendőr pedig átmászott a kerítésen.

Az ecuadori hatóságok közlése szerint Jorge Glast péntek este letartóztatták, és átadták az illetékes hatóságoknak. A korrupcióval vádolt Glas 2017 és 2022 között már letöltötte a börtönbüntetését, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe.

A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben számolt be arról, hogy a politikus menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

Borítókép: Andres Manuel Lopez Obrador elnök sajtótájékoztatója Mexikóvárosban, 2024. április 5-én (Fotó: AFP/mexikói elnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.