Ikonokba rejtve csempésztek robbanóanyagot az ukránok Oroszországba

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsította az ikonokba rejtett robbanóanyagok Ukrajnából Oroszországba történő behozatalát. Az EU-n keresztül szállított rakományból összesen 27, ikonoknak álcázott, használatra kész, rögtönzött robbanószerkezetet foglaltak le.

Forrás: TASZSZ2024. 04. 02. 10:32
Aftermath of January 2 Russian missile attack in Kyiv
Ikonok hevernek az ágyon a Szolomjanszkij negyed egyik lakóépületében, amely 2024. január 2-án, kedden az ukrajnai Kijevben megsemmisült orosz rakétatámadásban. Fotó: Kirill Chubotin Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rakományból 27 rögtönzött robbanószerkezet, 70 kilogramm robbanóanyag, 91 elektromos detonátor és egy RPG–7 lövedék részei kerültek elő.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Szövetségi Vámszolgálattal közösen lezárta azt a csatornát, amelyen keresztül ortodox ikonokba és templomi használati tárgyakba rejtett robbanószerkezeteket csempésztek Oroszországba Ukrajnából az Európai Unión keresztül, számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Egy férfi ikonok mellett áll, amelyeket 2023. november 23-án Moszkvában mutattak be a 49. Orosz Antik Szalonban. (Fotó: AFP/ Natalia Kolesnikova)
Egy férfi ikonok mellett áll, amelyeket 2023. november 23-án Moszkvában mutattak be a 49. Orosz Antik Szalonban (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

Az FSZB emberei a lett–orosz államhatáron, az Ubilinka nemzetközi közúti ellenőrzőponton egy Ukrajnából az Oroszországi Föderációba importált ortodox ikonokat és egyházi eszközöket tartalmazó szállítmány ellenőrzése során bukkantak rá a külföldi gyártmányú robbanóanyagokra.

A bűncselekményben érintett személyt őrizetbe vették. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nyomozóhatósága robbanóanyagok és robbanószerkezetek illegális szállítása és előzetes összeesküvés miattn folytat nyomozást, amely tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekmény minden szervezőjét és bűntársát, beleértve a külföldi állampolgárokat is, körözötté nyilvánítjuk és az orosz jog szerint büntetőjogi felelősségre vonjuk

– hangsúlyozta az FSZB.

Borítókép: Illusztráció. Ikonok hevernek az ágyon a Szolomjanszkij negyed egyik lakóépületében, amely 2024. január 2-án, kedden az ukrajnai Kijevben megsemmisült orosz rakétatámadásban (Fotó: NurPhoto/AFP/Kirill Chubotin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.