Képeken az egyik leszedett iráni ballisztikus rakéta maradványai + videó

Egy ilyen fegyver 500 kilogramm robbanóanyagot szállított, és 120-at lőttek ki belőle.

2024. 04. 16. 19:43
Az izraeli védelmi erők az egyik leszedett iráni ballisztikus rakéta maradványaival. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli védelmi erők megmutatták az egyik iráni ballisztikus rakétát, amelyet leszedtek a vasárnapi támadás során – adta hírül a Times of Israel. Mint írják, a fegyver maradványai a Holt-tenger közelében zuhantak le, ott találtak rájuk.  A meg nem nevezett típusú rakéta több méter hosszú, pedig mint írják, ez csak a 70 százaléka, jelentős része, köztük a robbanófeje ugyanis megsemmisült.

Becsléseik szerint egyetlen ilyen rakéta 500 kilogramm robbanóanyagot szállított, és 120-at lőttek ki belőle Izraelre.

Az izraeli légvédelem szövetségeseivel együtt az országra kilőtt több mint 300 drón, cirkálórakéta és ballisztikus rakéta 99 százalékát leszedte, többségben ráadásul még a légtéren kívül. Mint elemzésünkben rámutattunk, az izraeli légvédelem titka többek között az volt, hogy Irán meg sem próbált meglepetésszerűen támadni, a hírszerzés azonnal jelezte az indításokat, Irán meglehetősen messze, több mint ezer kilométerre van, a szövetségesek is besegítettek, valamint Izraelnek többelemű, csúcstechnológiás légvédelme van.

Fotó: AFP

A támadófegyverek közül kétségtelenül a ballisztikus rakéták jelentették a legnagyobb veszélyt, ezek ugyanis nagyon gyorsak, akár 12-20 perc alatt is elérik Izraelt.

Kifejezetten ezek elhárítására fejlesztették ki az úgynevezett Arrow (Nyíl) rendszert, amelynek legújabb típusa már az űrben képes leszedni a rakétákat. A rendszer remekül vizsgázott vasárnap, a közösségi médiában rögzítették is a furcsa, lilás robbanást az űrben:

 

Fotó: AFP

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.