Magyarországi látogatása előtt hazánk szomszédjába is elutazik a kínai elnök

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke május 7-én és 8-án hivatalos látogatást tesz Szerbiában. Magyarországra az ezt követő napokban érkezik a szuperhatalom vezetője.

2024. 04. 29. 10:27
(BRF2023)CHINA-BEIJING-XI JINPING-SERBIA-PRESIDENT-MEETING (CN)
Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Alekszandar Vucsics szerb elnökkel Pekingben, Kína fővárosában 2023. október 17-én. (Fotó: Yan Yan / XINHUA / Xinhua az AFP-n keresztül) Fotó: Xinhua via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök meghívására érkezik Szerbiába, erősítette meg a látogatásról szóló információkat a szerb közmédiának az államfő sajtószolgálata.

Hszi Csin-ping kínai államfő (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélést tart a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2024. április 26-án. (Fotó: MTI/AP pool/Mark Schiefelbein)
Hszi Csin-ping kínai államfő (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélést tart a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2024. április 26-án. Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein

A látogatást kínai tisztviselők is megerősítették. Vang Ji kínai külügyminiszter elmondta, hogy Peking várakozással tekint erre az utazásra, amely egy újabb lehetőséget ad a Szerbiával való „acélbarátság” megszilárdítására – írja a Szerbiai Rádió és Televízió. 

A felek a kétoldalú kapcsolatokról és a két ország közötti együttműködés javításáról tárgyalnak majd.

A kínai elnök érkezését ez év februárjában jelentették be, azon az ünnepségen, amelyet Vucsics elnök szervezett a szerbiai kínai nagykövet és munkatársai számára a holdújév alkalmából.

Hszi Csin-ping legutóbb 2016-ban járt Szerbiában. Ezúttal a látogatás dátuma sem véletlen. A belgrádi kínai nagykövetség elleni NATO-bombázás évfordulóján érkezik a balkáni országba.

Hszi Csin-ping Magyarországra és Franciaországra is ellátogat május 5. és 10. között – közli az RTS.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök találkozik Alekszandar Vucsics szerb elnökkel Pekingben 2023. október 17-én (Fotó: AFP/Xinhua/Yan Yan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.