Macron újabb fegyverekkel tömi Ukrajnát, világháború jöhet + videó

A francia köztársasági elnök megerősítette Párizs eltökéltségét, hogy minden szükséges támogatást megad Kijevnek. Világháborút hozhat, ha nyugati csapatokat küldenek Ukrajnába. A háborúpárti Macron Zelenszkijjel egyeztetett.

2024. 05. 15. 8:09
null
Harkiv régió, 2024. május 14. A 92. dandárhoz tartozó Achilles zászlóalj egyik ukrán katonája egy öngyilkos drónt készül indítani orosz célpontok felé a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. május 12-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország további katonai segélyt szállít Ukrajnának a következő napokban és hetekben – közölte Párizs kedden. A bejelentésre azután került sor, hogy Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel.

Emmanuel Macron francia elnök megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját a náci Németország felett aratott győzelem, a második világháború európai befejezésének 79. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a párizsi Diadalívnél 2024. május 8-án. (Fotó: MTI/EPA pool/Teresa Suárez)
Emmanuel Macron francia elnök megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját a náci Németország felett aratott győzelem, a második világháború európai befejezésének 79. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a párizsi Diadalívnél 2024. május 8-án (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A köztársasági elnök megerősítette Franciaország eltökéltségét, hogy minden szükséges támogatást megad… A következő napok és hetek szállításait is részletezhette az ukrán katonai erőfeszítések támogatására

 – áll a közleményben, amelyet a Reuters brit hírügynökség idézett.
Arról azonban nem érkezett hivatalos információ, hogy valójában mit tartalmazhatnak a szállítások

Zelenszkij és Macron a fronton kialakult helyzetről, valamint Ukrajna jelenlegi fegyver- és lőszerszükségletéről is beszélgetett. A háborúpárti francia vezető határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz támadások felerősödését – közölte az elnöki sajtószolgálat.

Macron ugyanakkor megerősítette Franciaország eltökéltségét, hogy partnerei mellett hosszú távon megadja Ukrajnának azt a támogatást, amelyre szüksége van az orosz agressziós háború leküzdéséhez.

A Zelenszkij elnökkel folytatott beszélgetésben Macron hangsúlyozta, hogy támogatja, hogy a nyáron, amíg tartanak a párizsi olimpiai játékok, fegyverszünet legyen. Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten támogatta a globális fegyverszünetet a párizsi olimpia ideje alatt.

Macron háborúba viheti egész Európát

Emmanuel Macron mostani kijelentései egyáltalán nem számítanak meglepőnek az elmúlt időszakban hallott nyilatkozatok után. A francia elnök korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjenek a nyugati országok Ukrajnába. Később egy másik megszólalásában pedig már azt bizonygatta a párizsi vezető, hogy a saját maga elé állított vörös vonalak a gyengeséget jelképeznék.

Mint arról a lapunk is beszámolt, a francia elnök úgy látja, hogy Oroszország ideges reakciója a stratégiai bizonytalanságról javasolt felvetésére bizonyítékul szolgál arra, hogy az ötlet működik. A háborús pszichózis óriási méreteket ölt Európa nyugati felén. Emlékezhetünk David Cameron brit külügyminiszter kijelentésére is, hogy Ukrajnának joga van a britek által szállított fegyverekkel támadni Oroszországot, akár annak a saját területén is. Moszkva sem nézi tétlenül ezeket a nyilatkozatokat.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a minap felszólította a szigetországi külügyminisztert, ne feledje, amikor azt mondja, Ukrajna csapást mérhet Oroszországon belül, hogy Moszkvának atomfegyverei vannak.

Zaharova szerint az ország védelméért felelős orosz ügynökségek kétségtelenül megtorolják, ha Oroszországon belül bármilyen csapást mérnek.

Amíg a politikusok háborús nyilatkozatokat tesznek, addig a fronton folytatódik az öldöklés. Az orosz–ukrán háború brutális kegyetlenségeiről több videó is terjeng az interneten. A katonák az erdőben lövik egymást, míg a civil lakosság szenved, s épületek mennek tönkre, egy élet munkája veszik oda. 

Borítókép: A 92. dandárhoz tartozó Achilles zászlóalj egyik ukrán katonája egy öngyilkos drónt készül indítani orosz célpontok felé a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2024. május 12-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.