Tovább folyik a hajtóvadászat a szökevény után + videó

Nagy erőkkel keresik Franciaországban azokat a fegyvereseket, akik több börtönőrt is lelőttek, miközben kiszabadítottak egy muszlim bűnözőt az autópálya egyik fizetőkapujánál. A francia igazságügyi miniszter szerint az elkövetők számára az emberi életnek nincs értéke.

2024. 05. 15. 8:36
Rendőrök a kiégett autónál, amelyet 2024. május 14-én a támadás során használtak a bűnözők. (Fotó: Alain JOCAR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló részletek láttak napvilágot a franciaországi fogolyszöktetésről, amelyben két börtönőr életét vesztette.

Laure Beccuau párizsi államügyész szerint a támadás 11 óra körül történt, amikor a muszlim bűnözőt, Mohamed Amrát a roueni bíróságról az Evreux-i börtönbe szállították – számol be róla a Le Figaro francia napilap. Amikor az Amrát szállító furgon áthaladt az 154-es autópálya Incarville-i fizetőkapujánál, egy Peugeot elévágott, hogy megállítsa, majd a Peugeot-ból és egy a furgon mögött haladó Audiból kiszálló fekete ruhás, maszkos férfiak tüzet nyitottak az Amrát kísérő börtönőrökre. Erről lapunk is írt korábban.

Két börtönőrt közvetlen közelről értek a lövések, ők azonnal meghaltak. Egy börtönőrt életveszélyes, két továbbit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A hatóságok szerint a rajtaütés, ami mindössze három percig tartott, a nyolcvanas évek „furgonháborúira” emlékeztetett.

Több száz rendfenntartót állítottak rá az elkövetők és Amra keresésére és a járművek átvizsgálására az észak-franciaországi Normandia régióban. A két érintett autót később különböző helyszíneken, kiégve találták meg.

Minden eszközt bevetünk, hogy megtaláljuk ezeket a bűnözőket

– idézte Gerald Darmanin francia belügyminisztert a BBC. Hasonlóan nyilatkozott Emmanuel Macron elnök is.

– Az elkövetők számára az emberi életnek nincs értéke – fogalmazott Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter.

A La Mouche (Légy) néven ismert Mohamed Amrát eddig tizenháromszor ítélték el, első ízben 2009-ben, mindössze 15 évesen. Droggal kapcsolatos bűncselekmény nem szerepel a bűnlajstromában, de a hatóságok szerint kapcsolatban áll az egyik Marseille-i drogbandával.

Amrát május 10-én betöréses lopásért ítélték el, a Marseille-i ügyészség pedig halálos áldozatot követelő emberrablásért emelt vádat ellene.

Ügyvédje, Hugues Vigier úgy nyilatkozott, hogy csak remélni meri, hogy Amra nem tudott a kiszabadítására irányuló tervről, mert ha igen, akkor teljesen félreismerte. Francia sajtóértesülések szerint a muszlim bűnöző néhány nappal ezelőtt megpróbált megszökni a börtönből, el akarta fűrészelni a cellája rácsait.

Borítókép: Rendőrök a kiégett autónál, amelyet 2024. május 14-én a támadás során használtak a bűnözők (Fotó: Alain Jocar/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.