Ők robbantották fel az Északi Áramlatot?

Megnevezte az Északi Áramlat elleni támadás elkövetőit egy ukrán származású politikus. Andrij Derkacs szerint a szabotőrök román útlevelet kaptak, és egy ismert CIA-ügynök utasításai szerint jártak el.

Forrás: TASZSZ2024. 05. 15. 7:22
Schwesig and the Russian ambassador at Nord Stream 2
Csőrendszerek és elzáró berendezések az Északi Áramlat 2 gázvezetéken 2021 áprilisában. (Fotó: JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture Alliance az AFP-n keresztül) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Északi Áramlat ellen elkövetett támadás szinte összes résztvevőjét sikerült azonosítani – fedte fel Andrij Derkacs ukrán származású politikus a BelTA belarusz hírügynökségnek adott interjújában, amelyet az TASZSZ orosz hírügynökség szemlézett.

A szabotőrcsoport szinte minden tagját azonosítottuk

– mondta Derkacs, aki név szerint említette többek között Roman Cservinszkijt, akit a The Washington Post korábban a robbantások koordinátoraként jellemzett, valamint az ötvenéves Marina Szitalót, aki Derkacs szerint Ukrajna egyik legjobb kereskedelmi búvára.

Az Északi Áramlat felrobbantásában részt vevő ukrán szabotőrök a politikus elmondása szerint Ukrajnában és Romániában kaptak kiképzést.

Hosszabb ideig képezték ki őket, többek között a Zsitomir régióban. Kezdetben ott, majd Romániában, a Mangalia melletti NATO-bázis mellett zajlott a kiképzés. A Déli Áramlaton edzettek, béreltek egy nagy jachtot, majd Lengyelországba vitték őket. Az Andromeda nevű kisebb jachtot készítették elő számukra. A nyugati lapok írtak erről

– emlékeztetett Derkacs.

Derkacs szerint a Cservinszkij által vezetett csoport tagjai, akik román útlevelet kaptak, Christopher Smith, az akkori ukrajnai amerikai nagykövetség második embere és ismert CIA-ügynök utasításai alapján cselekedtek. Smith jelenleg a Kelet-Európáért és a politikai és regionális ügyekért felelős államtitkár-helyettesként dolgozik az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalában.

Nagyon jó személyes kapcsolatot ápolt az ukrán védelmi minisztérium, a GUR, a katonai hírszerzés korábbi vezetőjével, Vaszil Burbával. Tulajdonképpen a GUR jelenlegi vezetője, Kirill Budanov a tanítványa

– magyarázta Derkacs.

Az ukrán származású politikus szerint a fedősztorit nagyon jól kidolgozták, amelyhez az amerikai CIA és a brit MI6 nyújtott segítséget.

Nem lehet alábecsülni a CIA vagy az MI6 tapasztalatát az ilyen műveletek előkészítésében

– vélekedett Andrij Derkacs, hozzátéve, hogy az orosz főügyészség már továbbította az orosz törvényhozók megkereséseit az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Ciprusnak az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek felrobbantásával kapcsolatban.

Derkacs korábban ukrán parlamenti képviselő volt, és egyike azoknak az ellenzéki politikusoknak, akiket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megfosztott az állampolgárságától.

Csaknem két évvel a támadás után az ENSZ még mindig sötétben tapogatózik a robbantással kapcsolatban – mondták el a Biztonsági Tanács néhány hete tartott ülésén magas rangú tisztviselők. Holott a szervezetnek kötelessége lenne vezető szerepet vállalni az igazság kiderítésében – hangsúlyozta Larry C. Johnson amerikai terrorellenes szakértő, aki megfelelően finanszírozott, professzionális nyomozást sürgetett az esettel kapcsolatban.

Annyit bizonyossággal elmondhatok erről a műveletről, hogy legalább egy nemzetállam anyagi támogatásával hajtották végre

– emelte ki a szakértő.

Ezeket vagy az ehhez hasonló műveleteket komoly egyeztetések előzik meg, s nem egyik pillanatról a másikra döntenek róla. Ezekhez pénz kell és terv – tette hozzá.

A mai üzenetem egyszerű. Kövessék a pénzt! Kérdezzék meg azt is, hogy ki profitál ebből

– húzta alá Johnson.

 

Borítókép: Csőrendszerek és elzáró berendezések az Északi Áramlat 2 gázvezetéken 2021 áprilisában. (Fotó: AFP/dpa-Zentralbild)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.