Rasszista túlkapás miatt vizsgálnak két rendőrt Spanyolországban + videó

Az ügynökök két fekete férfi ellen intézkedtek a madridi Lavapiésben. A szélsőbaloldali pártok szerint azonban indokolatlan agresszióval léptek fel a migránsokkal szemben.

2024. 04. 02. 14:25
Las Raices Camp in Tenerife Island
Migránsok a Kanári-szigeteken 2023. november 4-én (Fotó: ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indított a belügyminisztérium egy vitatott rendőri intézkedés miatt Spanyolországban. A madridi Lavapiésben múlt pénteken két ügynök keveredett bele egy fekete férfiakból álló csoport összetűzésébe, majd az igazoltatás során látszólag indokolatlanul agresszíven jártak el egy szemtanú videója alapján.

Mivel az események a szocialista párttal (PSOE) koalícióban kormányzó szélsőbaloldali Sumar és más politikai pártok bírálatát is kiváltották, Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter elrendelte a történtek részletes kivizsgálását.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy helybeli jelentette be, hogy négy afrikai férfi verekszik Lavapiés egyik utcáján. A járőrök kiérkezésekor ketten együttműködőek voltak, a másik kettő viszont szembement a rendőrökkel, ebből alakult ki a vitatott konfliktus. Az egyik ügynök leterítette az egyik férfit, majd a másik egy újabb ütést mér rá, végül a fekete férfi társához fordul és egy szóváltás után őt kezdi el ütni.

Ibón Domínguez, a Jupol rendőri szakszervezet szóvivője szerint nem történt túlkapás. Elmondása szerint kollégájuk azért mért újabb ütést a már földön fekvő férfira, mert az beleharapott társa karjába, így azonnal segíteni akart rajta. Jacobo Rodríguez, egy másik rendőri szakszervezet, a SUP szóvivője ehhez hozátette, hogy a rasszizmussal vádolt ügynökök elmondása szerint percekkel a beavatkozásuk előtt a fiatal migráns férfiak összetűzésbe keveredtek egy közeli szupermarket pénztárosával és biztonsági őrével, utóbbit pedig meg is fenyegették.

 Rodríguez szerint kollégáik az útmutatás szerint jártak el, és itt nem a rasszizmuson volt a hangsúly, hanem a bűnözésen.

Egy Lavapiésben élő másik bevándorló szerint ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy a rendőrség tagjai túl agresszíven járnak el velük szemben csak a bőrszínük miatt, és ugyanezt erősítette meg egy másik helybéli is. Állítólag a járőrök folyamatosan üldözik az afrikai férfiakat, és nem ez volt az első bántalmazás sem.

Borítókép: Migránsok a Kanári-szigeteken 2023. november 4-én (Fotó: Andres Gutierrez/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.