Száz lövés negyven másodperc alatt: szitává lőtték a rendőrök a fiatalt + videó

Nem kötötte be magát, tragikus vége lett az igazoltatásnak.

2024. 04. 10. 16:23
4-Year-Old Boy In Critical Condition After Being Shot In Chicago
Helyszínelés egy chicagói gyilkosság után. Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta a chicagói rendőrség azokat a testkamerás felvételeket, amelyek Dexter Reed halállal végződő igazoltatásához vezettek – számolt be róla a Chicago Tribune. A 26 esztendős, színes bőrű fiatalt még múlt hónapban állították meg a rendőrök, mert úgy látták, nem kötötte be magát. A rutinellenőrzés azonban csakhamar elfajult, miután a sofőr nem volt közreműködő: csak vonakodva húzta le ablakát, és nem volt hajlandó elhagyni a gépjárművet. A vita végül odáig fajult, hogy a hatóságok állítása szerint a férfi fegyvert húzott és rájuk lőtt.

Ezután az egyenruhások viszonozták a tüzet. A négy rendőr 41 másodperc leforgása alatt 96 lövést adott le, közben többször újratöltöttek.

– Úgy tüzeltek, mintha a vietnámi háborúban lennének – írta le a jelenetet egy járókelő, aki a 911-en jelentette be a lövöldözést.

A felvétel alapján az egyértelműen megállapítható, hogy az áldozat ellenállt. Azt ugyanakkor sokan vitatják, hogy jogszerű volt-e a fegyverhasználat, főleg ilyen mértékben.

A tűzharc során az egyik rendőr is megsebesült, az azonban még nem igazolt, pontosan hogyan. Dexter Reednek arra még volt ereje, hogy kimásszon az autóból, ekkor már nem volt nála fegyver. Az autóban viszont találtak egy pisztolyt. 

Családja elmondása szerint a fiatalember egyetemre járt, sportriporternek készült, nem volt vele probléma. Ennek viszont ellentmond, hogy egyes sajtóértesülések szerint már korábban is meggyűlt a baja a hatóságokkal. A hozzátartozók mindenesetre a történtek alaposabb kivizsgálását követelik.

Az eset újra kiélezte a vitát a színes bőrűek elleni túlzott rendőri fellépésről is.

A demokrata vezetésű Chicago az Egyesült Államok egyik legvéresebb városa. Az elmúlt években minden napra két gyilkosság jutott.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.