Vérbe fulladnak az amerikai nagyvárosok

Rekordokat döntött a gyilkosságok és lövöldözések száma 2021-ben.

2022. 01. 03. 8:18
Multiple People Injured During Shooting At Kroger Grocery Store
COLLIERVILLE, TN - SEPTEMBER 23: Crime scene tape is seen outside of a Kroger grocery store where a shooting occurred on September 23, 2021 in Collierville, Tennessee. The Kroger is where authorities said that a gunman had apparently killed himself after opening fire inside of the store killing one person and injuring 12 others. Brad Vest/Getty Images/AFP(Photo by Brad Vest/Getty Images) (Photo by Brad Vest / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Brad Vest / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell sokat lapozgatni a Chicago Tribune-t ahhoz, hogy az olvasó belefusson az első halálhírbe. „Egy tinédzser halálosan megsebesült Gresham városrészben, 2021 utolsó végzetes chicagói lövöldözésében” – írták az új esztendő egyik első hírében. – Egy férfi halálosan megsebesült. Egy nőt agyonlőttek. Meghalt a férfi, akinek a fejét bezúzták egy verekedésnél – folytatódott a hírfolyam.

Nem csak az óesztendő zárult rosszul az Egyesült Államok harmadik legnépesebb, nagyjából 2,8 milliós városában, Chicagóban nagyjából minden nap így telik. Sőt a rendőrség összesítése szerint negyedévszázada nem volt olyan véres éve a településnek, mint tavaly: 

2021-ben 797 gyilkosság történt, ami 25-tel több, mint 2020-ban, és 299-cel több, mint 2019-ben.

 Ráadásul ez csak az erőszakos halálesetek száma, összesen 3561 lövöldözést regisztráltak, amely ugyancsak az elmúlt évek rekordja. – Mindannyian tudjuk, hogy kemény éven vagyunk túl – sajnálkozott évzáró sajtótájékoztatóján David Brown, a város rendőrfőnöke. A gyilkosságok magas számát azzal indokolta, hogy elszabadult a rivális bandák közötti erőszak. Chicago hagyományosan a szervezett bűnözés fellegvára – gondoljunk csak Al Caponéra, akit már az 1920-30-as években a „chicagói gengszterként” emlegettek –, de az elmúlt években teljesen átvették az uralmat. A különféle, részint etnikai, részint területi alapon szerveződő bandák számát 50 és 70 közé teszik, taglétszámuk 100–150 ezerre rúg. Ehhez képest a gyilkossági nyomozók alig vannak 1100-an. 

Miközben a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak, BLM) mozgalom országszerte forrásmegvonást követel, azt még Lori Lightfoot, a város demokrata polgármestere – aki tavaly azzal okozott botrányt, hogy kijelentette, fehér újságíróknak nem ad interjút – is elismeri, hogy a rendőrség erősítésre szorul.

Chicago koránt sincs egyedül problémával: már tavaly decemberben, a végleges adatok összesítése előtt kiderült, hogy az Egyesült Államok tizenkét nagyvárosában döntött éves rekordot a gyilkosságok száma. A Gun Violence Archive fegyveres támadásokat gyűjtő oldal szerint tavaly több mint húszezren haltak meg fegyvertől az Egyesült Államokban, de már az év első két napján is 43 életet ontottak ki.

 

Borítókép: Helyszínelés egy gyilkosság után. (Fotó: Brad Vest/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.