Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az európai fiatalok jelentős része határozottan elutasítja az illegális migrációt

Egy friss kutatás szerint a fiatalok szavazatai a bevándorlásellenes jobboldal térnyerését segíthetik elő a júniusi európai parlamenti választásokon.

Forrás: The Guardian2024. 05. 28. 15:25
Islamist demonstration in Hamburg - counter-demonstrators
Egy tüntető „Ebben az államban tilos kalifátus” feliratú táblát tart a Muslim Interaktiv iszlamista hálózat által szervezett esemény ellen, Hamburg St. Georg kerületében. Fotó: Gregor Fischer Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian elemzése szerint Európa egyes részein a fiatalok bevándorlásellenesebbek, mint az idősebb generációk. Az egész EU-ra kiterjedő közvélemény-kutatások elemzéséből kiderül, hogy egyes országokban – jellemzően Kelet-Európában – a Z generáció vagy az ezredfordulósok körében gyakoribb a bevándorlással kapcsolatos negatív attitűd, mint az X generáció vagy a baby boomerek körében.

Bangladesből érkező migránsok zenélnek és énekelnek az SOS Mediterranee európai tengeri-humanitárius szervezet Ocean Viking mentőhajóján. (Fotó: AFP/ Clément MELKI)

Az eredmények a júniusi európai parlamenti választásokra is következtethetnek és a közelmúltbeli nemzeti választásokat követik – Hollandiában, Finnországban, Svédországban és Franciaországban –, amelyeken a fiatalok soha nem látott számban szavaztak a nacionalista és euroszkeptikus pártokra.

Európa-szerte még mindig a baby boomer (59–77 évesek) a leginkább bevándorlásellenes nézeteket valló generáció, de egyes tagállamokban az ezredfordulósok (1980 és 1997 között születettek) és a Z generáció (1997 után születettek) is ugyanilyen negatívan vagy még negatívabban viszonyulnak az EU-n kívülről érkező bevándorláshoz. A The Guardian elemzése az Eurobarometer által közzétett generációs közvélemény-kutatási adatokon alapul, amely az uniós intézmények megbízásából 1974 óta rendszeresen végzett, országokat átfogó közvélemény-kutatások gyűjteménye.

Az Eurobarométer eredményei azt mutatják, hogy a legutóbbi uniós választások óta eltelt idő alatt a fiatalabb válaszadók körében megszilárdult a bevándorlással kapcsolatos attitűd, ami a bevándorlásellenes érzelmek általános növekedését tükrözi az Európai Unió minden korcsoportjában.

2019-ben a 15 és 24 év közötti európaiak egyharmada (32 százalék) nyilatkozott úgy, hogy negatívan viszonyul a bevándorláshoz, de 2023 végére ez az arány 35 százalékra emelkedett. A 25 és 34 év közöttiek körében a negatív érzéseket vallók aránya 38-ról 42 százalékra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy egyes országokban, különösen Kelet-Európában, új generációs különbségek alakultak ki a bevándorlással kapcsolatos attitűdökben. 

Bangladesből érkező migránsok nézik az olasz partokat az SOS Mediterranee európai tengeri-humanitárius szervezet Ocean Viking mentőhajójának fedélzetén a 2024. május 22-i Málta melletti mentőakciót követően. (Fotó: AFP/Clément MELKI)

Szlovéniában az ezredfordulósok most a leginkább elutasítóak az összes generáció közül, beleértve a baby boomereket is. Franciaországban az ezredfordulósok szintén különösen bevándorlásellenesek: e generáció ötven százaléka mondta azt a közvélemény-kutatóknak, hogy negatívan vélekedik, ami magasabb arány, mint az X és a Z generációé.

Lengyelországban és Magyarországon azonban a Z generáció az, amely nagyobb valószínűséggel vall bevándorlásellenes nézeteket. Lengyelországban az 1997 óta születettek több mint fele (52 százaléka) negatívan vélekedik a bevándorlásról, szemben az ezredfordulósok 42 százalékával és az X generáció 39 százalékával.

Magyarországon mindkét generáció többsége negatívan vélekedik a bevándorlásról, de a Z generáció elutasítóbb, mint az ezredfordulósok. Az Eurobarométer adatai szerint a Z generáció Finnországban, Cipruson és Máltán is kifejezetten negatívabban viszonyul a bevándorláshoz, mint az ezredfordulósok.

A bevándorlásellenes érzelmek növekedése a fiatalok körében éles ellentétben áll a többi uniós tagállammal, ahol a negatív attitűdök folyamatosan csökkennek a generációk között.

Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a bevándorlással kapcsolatban negatívan nyilatkozó válaszadók aránya a generációk között folyamatosan csökken.

Demonstration by the Islamist scene in Hamburg
Egy iszlamista tüntetés résztvevői a „Kalifátus a megoldás” szlogennel ellátott plakátot tartanak a magasba. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Axel Heimken)

A választások előtt a jobboldal egyik kiemelt kampánytémája az EU vitatott menekültügyi és migrációs paktuma volt, amelyet az Európai Parlament nemrég hagyott jóvá, miután az egyezménnyel kapcsolatban évekig tartó kudarcok és patthelyzetek sora állt elő, hangsúlyozta a The Guardian.

A paktumot (melyet számtalan jogvédő szervezet bírált) széles körben úgy tekintették, mint egy kísérletet arra, hogy megakadályozza, hogy a szélsőjobboldal kihasználja a bevándorlásellenes hangulat Európa-szerte tapasztalható növekedését. 

Magyarország és Lengyelország gyorsan közölte, hogy a paktum elfogadása után nem fogadja el az áthelyezéseket.

A Frontex, az EU határőrizeti ügynökségének adatai azt mutatják, hogy az elmúlt években nőtt az EU-ba irányuló illegális migráció, bár még mindig messze elmarad a 2015–16-os menekültválság idején tapasztalt szinttől.

Borítókép: Egy tüntető „Ebben az államban nincs kalifátus” feliratú táblát tart a Muslim Interaktiv iszlamista hálózat által szervezett esemény ellen, Hamburg St. Georg kerületében. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Gregor Fischer) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.