Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Borrell: Izraelnek végre kell hajtania a Nemzetközi Bíróság határozatát, és le kell állítania a rafahi offenzívát

Izraelnek végre kell hajtani a Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteki határozatát, és azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott katonai offenzíváját – hangsúlyozta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az X-en közzétett szombati bejegyzésében.

2024. 05. 25. 17:58
BORRELL FONTELLES, Josep
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ICJ végzései kötelezők a felekre nézve, és azokat teljes mértékben és hatékonyan végre kell hajtani” – hívta fel a figyelmet Borrell.

Bejegyzésében felszólította Izraelt, hogy tartsa nyitva a rafahi átkelőt a humanitárius segítségnyújtás számára, és biztosítsa, hogy minden ENSZ által megbízott szerv végezhesse a népirtás vádjának kivizsgálására irányuló feladatait. 

Azt is hangsúlyozta, hogy Izraelnek jelentést kell benyújtania az ICJ-nek a pénteki végzés végrehajtása érdekében hozott valamennyi intézkedéséről.

A Dél-afrikai Köztársaság a Nemzetközi Bíróságon népirtás vádjával indított keresetében gyors intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. Pénteken a hágai székhelyű ICJ határozatában közölte: 

Izraelnek „azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén, és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják”.

Az ENSZ-bíróság kitért a határátkelőhelyek helyzetére is, és úgy foglalt állást, hogy azokat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a humanitárius segélyek bejussanak a Gázai övezetbe. A bíróság hozzátette: 

az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka „nem tűnik el onnan”. 

Az ICJ szerint a végzés meghozatalára azért volt szükség, mert a bíróság által januárban, majd márciusban elrendelt ideiglenes intézkedések nem kezelik teljes mértékben az ostromlott palesztin enklávéban kialakult helyzetet.

A pénteki döntés idén a harmadik, amelyben a 15 bíróból álló testület előzetes végzést adott ki a halálos áldozatok számának megfékezésére és a humanitárius állapotok enyhítésére Gázában. Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.

Az izraeli kormány pénteken elutasította a Dél-afrikai Köztársaság által megfogalmazott vádat, amely szerint népirtást követ el, és azt állította, hogy továbbra is, a „törvényeknek megfelelően” beengedi a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe. 

A kormány úgy véli, hogy a Rafahban végrehajtott intézkedései a „védekező és igazságos háború” részét képezték, amely válasz a Hamász által októberben végrehajtott terrortámadásokra.

Folytatódnak a harcok

Az ICJ felszólítása ellenére az izraeli fegyveres erők (IDF) szombaton is akciókat hajtottak végre a Gázai övezet legdélebbi városában.

Az IDF szombati tájékoztatása szerint katonái az elmúlt 24 órában több tucat, rájuk tüzet nyitó palesztin fegyveressel végeztek Rafahban, részben közelharcban, részben pedig célzott légicsapások révén. 

A jelentés szerint az izraeli alegységek rakétakilövő állásokat és alagutakat semmisítettek meg, továbbá fegyverraktárakat számoltak fel.

A Wafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozó jelentése szerint az izraeli légicsapásoknak egy polgári áldozata volt Rafahban.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan harcok dúltak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttábornál is.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.