Dömötör Csaba: Brüsszel egész Európát veszélyezteti + videó

Az államtitkár szerint az elmúlt 20 év kudarcoktól volt hangos az Európai Unió számára.

2024. 05. 01. 11:46
DÖMÖTÖR Csaba
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtt felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 15-én. Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz évvel ezelőtt Magyarország kilenc másik országgal együtt hivatalosan is az Európai Unió tagállamává vált. A jelképes nap kapcsán már több magyar politikus is felszólalt, Facebook-oldalán közzétett videójában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is megfogalmazta gondolatait.

Abban az időben az uniós tagság a nagyobb jólét ígérete is volt. S ami épp ennyire fontos, olyan évszázadok után, ahol rendre a fejünk fölött kötöttek alkukat – sokszor rólunk –, úgy is érezhettük, hogy végre egyenrangú tagok lehetünk

– mutatott rá.

Felidézte, mielőtt 2004. május 1-jén tagjai lettünk az EU-nak, a közösségről tartott előadásokat az ország különböző pontjain, köztük a Corvinus Egyetemen is. Dömötör Csaba elmondta, eleinte lelkes volt a tagságot illetően, azóta sok minden változott. Hozzátette: „nem ilyen Európai Unióról álmodtunk”. „Azt hittük, hogy egy olyan közösséghez csatlakozunk, amely elismeri az őt alkotó nemzetek sokszínűségét” – fogalmazott. Az államtitkár szerint azonban mindennek már nyoma sincs, „sokan a nemzetek létjogosultságát is megkérdőjelezik, a kisebbségi véleményt pedig üldözik”. Kiemelte, húsz évvel ezelőtt abban bíztak, az EU továbbra is épít majd a keresztény hagyományokra, viszont „a kereszténydemokrata politikát már foltjaiban is alig látni”. Példaként az európai parlamenti családpolitikai vitákat hozta fel. Álláspontja szerint Európa megosztottságának sem vetett véget a tagság.

Sajnos kaptunk helyette egy nagy adag kettős mércét és sok-sok tapasztalatot arról, hogy egy intézkedés teljesen elfogadható, ha nagy tagállam alkalmazza, de demokráciapusztító lépés, ha mi

– emelte ki.

A „naiv elképzelések” között említette Dömötör Csaba azt is, hogy a brüsszeli döntések meghozói számonkérhetőek lesznek – ehelyett azt látni, „hiába hoz valaki döntést gazdaságilag káros szankciókról, hiába hoz titkos megállapodást vakcinaszállítmányokról, vagy hiába kapják rajta egy koffer pénzzel, alig van következménye”.

Beszélt egyúttal az EU gazdasági helyzetéről is, mely álláspontja szerint korántsem erősödött annyit, mint amennyire számítottak: az EU részesedése a világgazdaságban 2004-ben közel 19 százalék volt, napjainkban alig több mint 14 százalék.

Az államtitkár nem tartja kizártnak, hogy a számok még alacsonyabbak lehetnek, ha a közösség továbbra is kitart a világ más térségeivel való gazdasági csatározások mellett.

 

Háborús hangok uralkodnak Brüsszelben

A legfontosabb és legerősebb ígéret mindig is az volt, hogy az uniós együttműködés a béke garanciája. Ez az a hívó szó, amit mára mintha elfelejtettek volna

– fogalmazott, utalva arra, hogy Brüsszelben egyre nagyobb méreteket ölt a háborúpártiság.

„Ma nem a béke hangjait halljuk, hanem háborús készülődést látunk” – figyelmeztetett. Közleménye végén Dömötör Csaba leszögezte, az uniós tagság nemzeti érdek, „de a mostani politikai értelemben vett Brüsszel nem egyenlő Európával, így a mostani döntései kritikája nem ellentétes az európai együttműködésbe vetett bizalommal”.

Rámutatott, amit most Brüsszel tesz, nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát veszélyezteti.

„Évszázadok eredményeit és mindent, ami Európát a világ egyik legjobb helyévé tette” – tette hozzá. Közölte, június 9-én lehetősége lesz mindenkinek arra, hogy megváltoztassák az Európai Parlament összetételét. „A mostani brüsszeli döntéshozók utat tévesztettek. Jólétet és békét ígértek, de mára önfeladást és háborút hoznak” – zárta szavait.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda  parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 15-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.