Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Halálosan mérgező halat fogtak ki a magyarok kedvenc üdülőhelyén

Fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat, akár halált is okozhat.

Forrás: Travelo2024. 05. 23. 12:17
Fotó: Aquarium Pula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberre is veszélyes mérgű halat fogtak ki nemrég a horvátországi Isztriai-félszigeten, a Ceja sziget környékén – írja a Travelo.  

Összesen hét példányt fogtak ki a Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhalból. A laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a hal mérgéből, amit tetrodoxinnak hívnak, és amely veszélyesebb mint a cianid, 1-2 milligramm már halált okozhat.

Ez a faj invazív – nem őshonos, behurcolása kárt okozhat – és a vándorló fajokhoz tartozik, amelyek a Vörös-tengerből úsznak át a Földközi-tengerbe. Mivel ragadozó hal, a természetes ellenségeik hiánya miatt ez negatívan befolyásolhatja a biológiai sokféleséget – írja bejegyzésében az Aquarium Pula. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.