Hatalmas összegért kelhet el egy dinoszaurusz csontváza + videó

Jason Cooper kereskedelmi paleontológus több alkalommal is dinoszauruszcsontokra bukkant a kertjében, legutóbb egy hatalmas Stegosaurus-kövületet talált.

Forrás: BBC2024. 05. 31. 16:41
Illsztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3,4 méter magas és több mint hat méter hosszú csontváz gyakorlatilag teljes, az Apex nevet viseli, számolt be a BBC.

Apexen nem látszanak harc vagy ragadozó okozta sérülések jelei, az ízületi gyulladásra utaló nyomok azonban azt mutatják, hogy magas kort élt meg. A combcsontja lenyűgözően hosszú, 114 centiméter. A példány több mint 30 százalékkal nagyobb, mint a londoni Természettudományi Múzeumban kiállított Sophie, amely sokáig a legépebb egyednek számított.

Cassandra Hatton, a Sotheby’s globális tudományos vezetője szerint Apex a maga nemében az egyik legjobb kövület.

Senki nem talált még száz százalékig teljes dinoszauruszkövületet.

Hozzátette, hogy a Stegosaurus az egyik legáltalánosabban felismerhető dinoszaurusz, amelynek összetéveszthetetlen alakja generációk óta lenyűgözi az embereket. 

A csontváz négy-hat millió dolláros összegért kelhet el, ezzel az egyik legdrágább dinoszauruszmaradvánnyá válhat. 

A licitálás várhatóan rövid lefolyású lesz. A szakma ritkán örül a hasonló aukcióknak, mivel a magas összegeket általában csak magángyűjtők képesek kifizetni, ezzel pedig a kövületek további vizsgálata ellehetetlenülhet. Nicolas Cage állítólag több mint 185 000 fontért vásárolt egy Tyrannosaurus-koponyát 2007-ben, miután túllicitálta Leonardo DiCapriót, de vissza kellett adnia, miután kiderült, hogy ellopták.

A fosszília júliusi eladása előtt a Sotheby’s New York-i galériájában lesz kiállítva. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.