Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Kína veszélyesnek nevezte a tajvani elnök beiktatási beszédét

Tajvan elnöke veszélyes jelzéseket küldött beiktatási beszédében, ezek tanúsága szerint a béke és a stabilitás aláásására törekszik – közölte Kína Tajvan-ügyi hivatala hétfőn.

2024. 05. 20. 15:54
Laj Csing-tö új tajvani elnök integet a beiktatási ünnepségén Tajpejben 2024. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal szóvivője szerint Laj Csing-tö elnöki beszédében makacsul ragaszkodott Tajvan függetlenségéhez, támogatta a szeparatizmust, a Tajvani-szoroson átívelő konfrontációra buzdított, és azt is egyértelművé tette, hogy függetlenségi törekvéseit külföldi támogatással és erőszak alkalmazásával próbálja elérni. A szóvivő a közleményben Kína elidegeníthetetlen részének nevezte Tajvant, és kiemelte: a sziget függetlensége nem egyeztethető össze a Tajvani-szoroson átívelő békével.

 

Soha nem fogunk eltűrni semmilyen függetlenségre törekvő, szeparatista cselekedetet

– írta, és hangsúlyozta, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala az egyetlen Kína része, függetlenül attól, hogy milyen helyzet alakul ki Tajvanon, vagy kit választanak regionális vezetőnek. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő zsákutcának nevezte a tajvani függetlenségi törekvéseket hétfőn Pekingben. 

Nem számít, minek álcázzák, a tajvani függetlenség és elszakadás kudarcra van ítélve

– közölte. Laj Csin-tö, Tajvan új elnöke a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangsúlyozta hétfői beiktatási beszédében, a békét nevezve az egyetlen lehetséges útnak, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel. A januárban megválasztott elnök több alkalommal is tárgyalásokat javasolt, ám ezt Kína rendre elutasította, és szintén azt hangoztatta: párbeszéd csak akkor indulhat meg a felek közt, ha mindenki elfogadja, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala egyetlen Kína része.

Borítókép: Laj Csing-tö új tajvani elnök integet a beiktatási ünnepségén Tajpejben 2024. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.